Vreemd: Belgen verhuizen fysiek naar Zwitserland maar brengen geld terug naar België

Alexandre Van Damme, zowat de rijkste Belg, trekt naar Zwitserland. De verhuis van de telg uit de bekende Familie Van Damme, actief in o.a. AB-inbev, bracht een maatschappelijke discussie op gang.

Steeds meer (super)rijken zouden verhuizen naar Zwitserland en Luxemburg omdat de fiscale druk en veiligheid in België te wensen overlaat.

De fiscus zou door het vertrek van Van Damme minstens 70 miljoen euro mislopen, zo werd berekend. Volgens Geert Noels, econoom en partner bij Econopolis, pest de Belgische overheid miljonairs weg.

Dat steeds meer welgestelden wegtrekken uit België, daar kunnen we ons iets bij voorstellen. Tezelfdertijd is er een opmerkelijke beweging bezig in de omgekeerde richting.

Belgen zouden namelijk massaal hun (zwart) geld weg trekken uit Luxemburg en Zwitserland. De rijken verhuizen fysiek dus naar de landen, waar diezelfde rijken tegelijk hun geld weer weghalen. Een vreemde situatie.

De jongste cijfers van de Europese Spaarrichtlijn suggereren volgens De Tijd dat de Belgen vaarwel zeggen aan historische vluchtroutes via Luxemburg en Zwitserland. De heksenjacht die er sinds LuxLeaks en PanamaLeaks is ontstaan, draagt daar toe bij.

De fiscus krijgt steeds minder inkomsten binnen uit opbrengsten van buitenlandse rekeningen. Zwitserland en Luxemburg waren in 2012 nog goed voor een opbrengst van 50 miljoen euro. In 2015 nam dit bedrag met ruim de helft af (-53%), tot slechts 23 miljoen euro.

Veel zwart geld is in de vorige jaren dus geregulariseerd en teruggekeerd naar de Belgische stal, zo lijkt het. Volgens Luc De Broe (Professor Fiscaal Recht aan de KU Leuven) zijn er verschillende oorzaken waarom kapitalen wegtrekken uit de Europese belastingparadijzen.

“De voornaamste reden is natuurlijk het opheffen van het bankgeheim. Luxemburg, Zwitserland en andere landen, zullen voortaan alle bankgegevens van Belgische klanten doorspelen aan de fiscus.”

“De fiscale regularisaties zijn inderdaad een andere oorzaak. Die hebben veel kapitalen teruggebracht.”

De enige manier om de opheffing van het bankgeheim te voorkomen, is werkelijk in een ander land fysiek gaan wonen. Het is precies dat wat Alexandre Van Damme doet.

Wie niet officieel wil verhuizen, heeft echter nog een andere vluchtroute. Landen als Qatar, de Arabische Emiraten en Singapore hebben (minstens tot 2018) nog een bankgeheim.