Alan Greenspan voorspelt ‘waanzin’

Negentig is hij ondertussen, Alan Greenspan, en hij trekt aan de alarmbel. Van 1987 tot 2006 was de econoom baas bij de Amerikaanse centrale bank FED.

Tijdens een lezing, georganiseerd door de universiteiten van Stanford en Chicago, verklaarde de voormalige topbankier dat er ‘waanzin’ is geslopen in ons monetaire en economische systeem.

“Het hele systeem is instabiel geworden. We stevenen af op stagflatie; dit is een combinatie van een lage economische groei en een hoge inflatie”, aldus Greenspan.

“Het hele politieke en economische klimaat in de Verenigde Staten is slechter dan ik ooit eerder heb meegemaakt”, zo vervolgde hij.

Toch zijn Greenspan zijn analyses niet onbesproken. Sinds begin vorige maand rolde ‘The man who knew’ van de persen. In deze biografie vertelt Sebastian Mallaby over het leven van Allan Greenspan als ‘maestro’ van de economie.

Aan de ene kant kan Allan Greenspan worden geprezen omdat hij de inflatie laag hield in de Verenigde Staten. Iets waar ook die andere centraal bankier Paul Volcker, voor bekend stond.

Aan de andere kant is kritiek op Greenspan gerechtvaardigd. Als monetaire baas had hij geen oog voor de gigantische zeepbellen die zich voordeden op de Amerikaanse markten.

Volgens auteur Mallaby heeft Greenspan enkel gefocust op het behouden van prijsstabiliteit en keek hij nooit naar de bredere financiële stabiliteit van het gehele systeem.

“De econoom wist dat er instabiliteit in de markten was geslopen, onder andere op de Amerikaanse huizenmarkt door de politiek van gratis leningen.” Vandaar dus ook de titel van het boek: “The man who knew” (de man die het wist).

De grote vraag blijft waarom, met zijn kennis van zaken, Greenspan niet ingreep en de huizenmarktzeepbel niet trachtte tegen te houden.

Bron: Bloomberg, Council on Foreign Relations