Kwestie Euronav…

Euronav legde maandag resultaten neer over het derde kwartaal. Het aandeel maakte vreemde sprongen. Beter dan verwachte kwartaalcijfers en een minder aangename outlook werden tegenover elkaar afgewogen.

De olierederij Euronav profiteert van lage olieprijzen wanneer deze door een hoog aanbod, soms overcapaciteit, worden gedragen. Contrair aan de oliemarkt in het algemeen profiteren zij dus vaak van de zwakte in de prijzen. De vervoerstarieven voor de grote olietankers (VLCC’s bijvoorbeeld of ‘Very Large Crude Carriers’) zijn niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid olie die op de markt komt maar uiteraard ook van de vraag naar olie en het aantal schepen (van concurrenten).

De tankertarieven stonden tijdens het derde kwartaal onder druk waardoor Euronav met lagere cijfers moest komen. Toch was er een positief verrassingseffect aangezien door analisten een verlies was voorspeld. Het winstje was met nog geen 0,1 miljoen dollar echter zeer beperkt. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd er onder de streep 72,2 miljoen euro neergezet.

CEO Paddy Rodgers wijst op het traditioneel zwakkere derde kwartaal, het verhoogde aanbod van schepen op de markt en “verminderde olieproductie in het Atlantische zeegebied”.

De outlook van Euronav voor het vierde kwartaal was vrij pessimistisch. Ze hebben heel wat reserveringen van hun schepen vastgelegd aan lage tarieven.

Op middellange termijn verwacht het management beterschap. Voor 2017 denkt Euronav wel nog blijvende druk te ondervinden door het steeds verhogende aantal schepen en beperkte verschroting.

Bovendien moeten we uiteraard rekening houden met een productiebeperking van de OPEC. Het is nog niet absoluut zeker dat er een reële beperking komt maar dit was in ieder geval de afspraak na de laatste OPEC meeting.

Rodgers ziet wel reeds beterschap in momenteel aantrekkende vrachttarieven, onder andere gedreven door een sterke vraag vanuit het verre Oosten en de Arabische golf. Maar zoals hierboven vermeld hebben ze, spijtig genoeg, op korte termijn al heel wat verbintenissen aan lage tarieven.

 

bronnen: ABM Financial New, Beursduivel, De Tijd

foto: Wim Kempenaers