Dollar en Pond aan elkaar gekoppeld?

John Mills is een interessant figuur. Jarenlang gold deze zakenman als een van de grootste geldschieters van de Britse socialistische partij.

Labour is over het algemeen pro-EU. En daar knelt het schoentje. De miljonair-business man werd steeds eurosceptischer, en ging gaandeweg vooral zijn geld doneren aan de anti-EU-lobby.

Tijdens de Brexit-discussie in het voorjaar van 2016 liet hij zich dan ook regelmatig horen. Mills wilde dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Wat de komende jaren dus zal gebeuren, zo weten we nu.

Volgens Mills zou het een goede zaak zijn als het Britse Pond gekoppeld gaat worden aan de Amerikaanse Dollar, zo vertelde hij dinsdag aan een groep journalisten.

John Mills hoort tot de groep economen die gelooft dat het lage Pond goed is voor de Britse economie. De handelsbalans zou er door beteren, aangezien de concurrentiepositie van het Verenigd Koninkrijk toeneemt.

Een lage Pond maakt de Britse producten en export goedkoper, waardoor andere landen meer goederen willen invoeren vanuit de Britse markt, zo gaat de logica.

Concreet denkt Mills dat een pariteit met de euro een goede zaak zou zijn voor de economie. 1 Euro dus voor 1 Pond.

Tegenover de Dollar gelooft Mills in een toekomstige verhouding van 1,1 Pond voor 1 Dollar. De ondernemer-econoom vindt dat de Britse Centrale Bank deze vaste wisselkoers moet bewerkstelligen.

Een ‘fixed exchange rate’ zou voor stabiliteit zorgen. Mills kijkt onder andere naar de Zwitserse Frank. Tussen 2011-2015 hield de Zwitserse Centrale Bank de waarde van de Frank quasi gelijk ten opzichte van de euro.

“Een lage Pond moet ons op middellange termijn een economische groei van 3 à 4 procent/BBP op jaarbasis opleveren. Dit zal gepaard gaan met opnieuw het bereiken van volledige werkgelegenheid”, aldus Mills aan Business Insider.