Amerikaanse rente in december naar boven?

Een jaar geleden startte de Amerikaanse FED met een ‘tapering-proces’. De geldpersen gaan – figuurlijk – steeds trager draaien, waardoor de toename van de geldhoeveelheid wat afgeremd wordt.

Het doen afnemen van de monetaire versoepeling hangt samen met het verhogen van de rentestanden. Toch gebeuren de rentestijgingen niet zo snel en niet zo frequent als eerst werd aangenomen.

Het feit dat de rapporten over de arbeidsmarkt, en dan meer bepaald de hoeveelheid gewonnen banen, minder goed uitvielen dan de prognoses voorspelden, verklaart dit.

Jannet Yellen, de president van de Amerikaanse centrale bank, staat al geruime tijd op de rem. Afgelopen woensdag liet zij weten dat een kleine renteverhoging er ten vroegste halfweg december zit aan te komen.

2 leden uit het Federal Open Market Committee, namelijk de regionale FED-presidenten uit Kansas en Cleveland, waren voorstander om deze week al de rentes de hoogte in te jagen.

Yellen, gesteund door het gros van haar adviseurs, voelt hier niet voor. Een renteverhoging net voor de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zou gevaarlijk kunnen zijn gezien de onzekerheid van de politieke uitslag woensdagdagnacht.

Hoe dan ook, vroeg of laat gaan de rentestijgingen plaatsvinden. “De economie wordt robuust, we wachten voorlopig nog op wat extra bewijzen, vooraleer we tot een verhoging overgaan”, adus Yellen in The Financial Times.

Ondertussen zien we dat het beleid van de centrale bank in de VSA nog altijd afwijkt van het beleid dat de ECB in Europa voert. Afgelopen week was te horen in Frankfurt dat het opkoopprogramma van de ECB waarschijnlijk nog tot in de zomer van 2017 zal doorgaan. Een verdere verlenging is niet uitgesloten.

Met 0,5% ligt de inflatie in de Eurozone nog altijd zwaar onder de beleidsdoelstelling van circa 2%. Wat voor Mario Draghi een extra stimulans is om op de huidige ingeslagen weg door te gaan.