Amerikaanse verkiezing kent slechts 1 winnaar

Foto: Flickr

Nog 5 dagen en dan is het zo ver. Amerika gaat dan een van de twee meest gehate presidentskandidaten verkiezen tot president. Daarbij toonden tot vorige week de meeste nationale peilingen een overwinning voor Hillary Clinton.

Daar kwam verandering in toen de FBI vorige week vrijdag aangaf dat zij wederom onderzoek gaat doen naar Clinton’s email-gate.

Mocht zij toch verkozen worden dan zal ze niet alleen de eerste vrouwelijke president van het land worden, maar sinds 1837 ook de eerste Democraat die er in slaagt een twee-termijnen Democraat op te volgen, toen Martin Van Buren Andrew Jackson opvolgde.

Ze zal ook de eerste president zijn waarnaar onderzoek door de FBI wordt verricht. Niet vreemd te noemen dat het enthousiasme voor Clinton is weggeëbd sinds die bekendmaking.

Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft Clinton nu zelfs voor het eerst ingehaald sinds mei, in een ABC News / Washington Post poll, geproduceerd voor ABC door Langer Research Associates.

Trump heeft daarbij een 1-punts voorsprong op de voormalige secretary of State, op 46-45, terwijl hij een week daarvoor nog 12 punten achterstond.

Dat verschilt flink van het verkiezingsmodel dat dagelijks wordt gepubliceerd in de New York Times en dat gebaseerd is op verschillende onderzoeken. Daarbij kreeg Clinton zondag nog een winstkans van 91 procent toebedeeld.

Een intelligent computeralgoritme heeft een heel andere uitkomst voorspeld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Het systeem maakt gebruik van 20 miljoen datapunten van online platformen zoals Google, YouTube en Twitter en voorspelde de laatste drie presidentsverkiezingen correct, net als de Democratische en Republikeinse voorverkiezingen.

Sanjiv Rai, een start-up ondernemer die het systeem heeft ontwikkeld, geeft aan dat de kandidaat met de meeste aandacht op internet tot nu toe altijd won. Rai:

If Trump loses, it will defy the data trend for the first time in the last 12 years since Internet engagement began in full earnest

Ook het zogenoemde ‘time for change’ model van academicus Alan Abramovitz, dat nu al bijna 3 decennia verkiezingen correct voorspelt geeft aan dat Trump dit jaar zal winnen.

Ook Donald Trump zal wat records breken bij een eventuele winst. Hij zal de oudste persoon ooit zijn die de presidents-eed af zou leggen.

Daarbij ook de eerste die direct de overgang maakt van het bedrijfsleven naar het presidentschap, zonder enige ervaring als een hooggeplaatste regeringsfunctionaris.

Dit alles brengt een hoop onzekerheid met zich mee. De enige zekerheid die in principe te geven is, is dat de goudprijs op de lange termijn zal stijgen.

James Butterfill, hoofd onderzoek & investeringsstrategie bij ETF Securities, geeft precies dat aan.

Mocht Trump aan de macht komen dan gaat de goudprijs direct omhoog, zoals we de afgelopen dagen al zien sinds de aankondiging van het FBI-onderzoek. Trump’s kansen zijn sinds die aankondiging flink gestegen.

Maar mocht Clinton het toch gaan redden, dan zal de goudprijs ook op de lange termijn stijgen, aldus Butterfill.

Beide kandidaten willen namelijk meer uitgeven aan infrastructuur. Hierdoor zullen het begrotingstekort en de inflatie toenemen, wat de goudprijs ten goede zal komen.

Bronnen: CNBC, US Funds, Times of India, Times of Israel, ABC News, Washington Post, Investment Week