Bitcoin heeft werkelijk niets te vrezen

Foto: Flickr

Afgelopen dinsdag, 1 november, was het 8 jaar geleden dat Bitcoin’s eerste white paper op het internet gepubliceerd werd.

Het verjaardagsfeestje was behoorlijk, de cryptovaluta steeg van 614 dollar op 1 oktober naar 742 dollar afgelopen woensdag.

Die prijsstijging werd in grote mate gestuwd door Chinese investeerders. Omdat de Chinese munt de yuan in de ‘offshore’ handel – de handel buiten China – flink in waarde is gedaald zien veel Chinezen Bitcoin als alternatief.

Men zou denken dat de Chinese economie en de yuan het goed zouden doen, nadat de yuan per 1 oktober toegevoegd werd aan de SDR’s van het IMF, maar het tegendeel is waar.

De yuan stond op het laagste punt in 6 jaar afgelopen oktober, wat samenliep met het feit dat China naar schatting te maken heeft met meer dan 142 miljard dollar aan uitstroom van kapitaal, en dit enkel het derde kwartaal.

Als trends door blijven zetten is een Bitcoinprijs van 800 dollar in de nabije toekomst dus niet bepaald vergezocht.

Gisteren kwam echter het nieuws dat Chinese officials overwegen om beleid aan te passen, waaronder het beperken van binnenlandse Bitcoin-exchanges.

Dit zouden zij naar verluidt zo willen orkestreren dat cryptocurrency-platforms een quota opgelegd krijgen voor wat betreft het aantal Bitcoins dat naar het buitenland mag worden verzonden.

Forbes benadrukte daarnaast afgelopen maandag in een artikel nogmaals hoe criminelen gebruik maken van Bitcoin.

Daarin kwam naar voren dat Bitcoin weliswaar door criminelen werd gebruikt maar dat vooral nieuwere cryptocurrencies als Zcash die rol overnemen, gezien de anonimiteit die ze bieden.

Bloomberg legde in een artikel uit dat Bitcoin eigenlijk niet anoniem genoeg is, mede refererend naar de opkomst van cryptocurrency Zcash.

Wat er niet in naar voren kwam is dat Bitcoin ook niet in het leven geroepen is om anonimiteit te waarborgen. Vandaar dat het de grootste kans heeft op overleving.

Het gaat voornamelijk om de decentrale achtergrond en de veiligheid van de blockchain, niet om anonimiteit.

Wat de artikelen in principe duidelijk maken is dat Bitcoin juist hartstikke legitiem is.

Het “China denkt aan een verbod op Bitcoin”-verhaal geeft nu een goed moment om even wat rustiger aan te doen, de stijging ging weer iets te snel.

Maar de langetermijntrend, die lijkt nog steeds intact.

Bronnen: Bloomberg, Zerohedge, Forbes, Financial Times, South China Morning Post