Koen De Leus over presidentsverkiezingen

Hoofdeconoom Koen De Leus van BNP Paribas Fortis liet zijn licht even schijnen op de nakende Amerikaanse presidentsverkiezingen in een videoboodschap.

De hoofdeconoom begint zijn boodschap met een negatieve noot:

Op 8 november moeten de Amerikanen kiezen tussen de twee minst populaire presidentskandidaten ooit.

Koen De Leus wijst erop dat de marktverwachtingen Hillary Clinton aanduiden als nieuwe president van de Verenigde Staten. In dat geval zullen de markten volgens hem weinig bewegen.

Anders wordt het wel indien Trump het haalt. Volgens De Leus zal dat een vlucht naar veilige havens teweegbrengen. Hij noemt daarbij staatsobligaties, de Japanse yen, goud en cash.

De econoom wijst er op dat Clintons standpunten een pak socialer zijn. Hogere belastingen voor de rijken, sterkere social zekerheid, uitbreiding Obama-care, promoten groene energie, …

Trump van zijn kant wil een algemene belastingverlaging, meer controle op de banken, veel strengere migratiepolitiek, een afschaffing van de goedkope verzekeringspolissen in het kader van Obama-care en hij blijft de traditionele oliesector steunen.

Beide kandidaten zijn tegen verdere handelsverdragen.

Trump wil Mexico importtaksen laten betalen van respectievelijk 35 en 45 procent.

Clinton wil de huidige geopolitieke allianties houden zoals ze zijn. Trump wil NAVO-partners wel helpen maar zal er streng op toezien dat ze wel hun bijdrage leverden.

De mate waarin deze plannen kunnen uitgevoerd worden hangt wel af van het congres, voegde De Leus nog toe.

Bron: BNP Paribas Fortis, Koen De Leus

Hier de video

Foto: mistermarket.be