Na jobrapport: waarschijnlijkheid december rate hike blijft zeer hoog

Het Amerikaanse jobrapport was weinig verrassend. Er werden iets minder jobs gecreëerd dan voorspeld maar de werkloosheid daalde en het gemiddelde uurloon steeg. Het beleid van de Federal Reserve zal door dit rapport vermoedelijk niet veel worden beïnvloed.

In oktober kwamen er 161 000 banen bij in de Verenigde Staten. Door economen werd een groei van 175 000 jobs voorspeld. De werkloosheid daalde van 5 naar 4,9 procent en het uurloon steeg met 0,10 naar 25,92 dollar. Op jaarbasis steeg het gemiddelde uurloon met 2,8 procent.

Volgens marktanalist Philip Marey van Rabobank, geraadpleegd door ABM Financial News, is dit genoeg voor de Federal Reserve om door te zetten met het verwachte beleid van een renteverhoging in december en verdere ‘rate hikes’ volgend jaar:

De Fed voelt zich comfortabel met een groei van circa 150.000 banen en in combinatie met de stijging van het uurloon met 2,8 procent tegen een plus van 2,7 procent in september passen deze data goed bij de verwachting dat de Fed op het punt staat de rente te verhogen.

De waarschijnlijkheid van een renteverhoging in december wordt door economen zeer hoog ingeschat. De economische cijfers zijn sterk genoeg en voorzitster Janet yellen van de Federal Reserve liet al duidelijk uitschijnen dat het niet lang meer zou duren. De centraal bankiers wilden uiteraard wel wachten tot na de stresserende presidentsverkiezingen. Een onverwachte overwinning van Donald Trump met panikerende financiële markten tot gevolg zouden nog iets aan de plannen kunnen veranderen uiteraard.

Bronnen: ABM Financial News, Beursduivel

Foto: Andrew Harrer, Bloomberg