Gasprijzen in dalende lijn vlak voor winter, wat is er aan de hand?

Terwijl de winter in het Noordelijk halfrond klaar staat om te beginnen laten de gasprijzen net het omgekeerde zien. De contracten voor de gasprijzen voor het voorjaar van 2017 staan op een dieptepunt.

Speculanten gaan er van uit dat de komende winter geen te koude temperaturen zal kennen en sturen de gasprijzen alvast lager. Dit mede door het vrij warme herfstweer in de Verenigde Staten zorgt voor grote voorraden op het Noordelijk halfrond. Het lijkt alvast de hypocrisie ten top dat de gasprijzen net voor het begin van de winter op een dieptepunt staan.

Niet enkel de prijzen van gas, maar ook deze van olie blijven op een historisch laag niveau staan. Met een prijs van circa 45 USD/vat blijft de malaise in de oliesector aanhouden. Niet tegenstaande deze lage energieprijzen is het weer een factor die zich niet goed laat voorspellen op een termijn van enkele maanden.

Als belegger is het dan ook een kans om te speculeren op een stijgende gasprijs. Een nog lagere prijs is mogelijks een stap te ver voor de markten waardoor de meeste kansen zijn op een opwaartse beweging. Bij een plotse koudegolf is het dan ook te verwachten dat de prijzen plots snel stijgen.

Op lange termijn is het echter te verwachten dat de energieprijzen laag zullen blijven. De OPEC-leden slagen er niet in om een overeenkomst te vinden omtrent een productiedaling. Onder meer Saoedi-Arabië en Iran blijven lijnrecht tegenover elkaar staan.

De discussie tussen beiden is een historisch gegeven waarbij Saoedi-Arabië het marktaandeel welke het verkreeg de afgelopen jaren niet wil zien verdwijnen. Iran daarentegen wil na de opgeheven sancties opnieuw zijn plaats in het Midden-Oosten en op het wereldtoneel heroveren.

Ondertussen lopen andere landen zoals Nigeria of Brazilië meer en meer schade op door de lage olieprijzen. Zonder een hoge olieprijs zijn hun respectievelijke begrotingen oncontroleerbaar waardoor politieke onlusten uitbreken. Saoedi-Arabië zelf kan het huidige beleid echter nog slechts een paar jaar volhouden tot de eigen financiële middelen uitgeput zijn.

Wat de Amerikaanse energiepolitiek de komende jaren zal zijn zullen we vermoedelijk binnen enkele dagen en/of weken te weten komen. Dit afhankelijk van Trump of Clinton als president waarbij deze eerste eerder de kaart van de fossiele brandstoffen zal trekken.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com