Trump wél goed nieuws voor financiële sector in Amerika

Waar in eerste instantie een verkiezingsuitslag met Trump als president schokgolven door het financiële systeem zou jagen zou dit voor de Amerikaanse banken en andere grote bedrijven op termijn toch goed nieuws betekenen. Dit echter ten koste van Europese bedrijven welke marktaandeel en opportuniteiten zouden verliezen.

Na de Brexit is de verkiezingsuitslag in de Verenigde Staten een volgende mogelijke “black swan”. Deze zou ongetwijfeld gepaard gaan met een daling van de wereldwijde beurzen, mogelijks overgaand in een recessie. Edelmetalen zoals goud en zilver staan klaar om te stijgen in het bovenstaande scenario.

Trump belooft de grote bedrijven waaronder degene in de financiële sector een minder strak keurslijf waardoor de kloof met de Europese banken groter zou worden. In Europa daarentegen worden de regels meer en meer aangescherpt om geen volgende financiële crisis meer mee te maken.

In tegenstelling tot de Europese banken is de crisis in de Verenigde Staten grotendeels verteerd waarbij de opbrengsten meer dan het dubbele bedragen dan deze van de Europese rivalen. Met het verder afbouwen van de regelgeving zal de Amerikaanse financiële sector een nog groter competitief voordeel verkrijgen. Dit terwijl Europese bankgiganten zoals Deutsche Bank en Credit Suisse nu reeds in problemen verkeren.

Dit in combinatie met een Brexit vormt een dodelijke cocktail voor de Europese banken welke bovenop deze problemen nog de huidige Eurocrisis op hun bord krijgen binnenkort. De Eurocrisis is nog volop actueel op de achtergrond waarbij onder meer de Grexit en de Italiaanse problemen nog lang niet opgelost zijn.

Ook de politieke situatie zal in 2017 verre van ideaal zijn binnen de Europese Unie met als hoogtepunten de verkiezingen in zowel Duitsland als Frankrijk, de twee belangrijkste overblijvende landen binnen Europa. In de Verenigde Staten zal de toestand in 2017 een stuk stabieler zijn, ongeacht de uitslag van de huidige verkiezingen.

Algemeen gezien is Trump voor de economie echter nog steeds een nachtmerrie indien hij zelfs maar een deel van de verkiezingsbeloftes uit zal voeren. Het opzeggen van handelsakkoorden binnen een globale wereldeconomie waarbij de Verenigde Staten een leidende rol speelt zou de wereld in een nooit geziene chaos storten. Een economische chaos waarbij landen als India of China volop hun kans zullen zien om intenser samen te werken. Op deze manier tekent het Westen zijn eigen doodvonnis aangezien het langzaam zijn economische dominantie ziet verschuiven naar een gedeelde dominantie met andere economische reuzen welke wel willen samenwerken.

Voor beleggers dreigen het enkele spannende dagen en/of weken te worden. Het kijken naar stabiele beleggingen zoals goud en zilver is dan ook een must.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com