+15%: aandeel Ackermans & Van Haaren

Ackermans & Van Haaren is al jarenlang een naam als een klok. De groep richt zicht op, wat zij zelf noemt, ‘strategische participaties’ in verschillende domeinen.

In 2015 was de groep goed voor een omzet van 5,3 miljard euro. Ze stelt momenteel meer dan 22.000 mensen tewerk. AvH is terug te vinden in de BEL20-index, de Private Equity NXT index van Euronext Brussel en in de Europese DJ Stoxx 600.

De koers van het aandeel is sterk gestegen. Een gestage klim van zo’n 15 à 20 procent, sinds de zomermaanden 2016. Eén aandeel is nu goed voor ongeveer 120 euro.

AvH is actief in vijf domeinen. Het grootste blok (circa 40%) bestaat uit ‘infrastructuurwerken en de marine-sector’. Privaat vermogensbeheer via Bank Delen en Bank Van Breda (circa 35%).

Vastgoed (circa 10%), ontwikkelingskapitaal (circa 10%) en energie/grondstoffen (5%) zijn de andere drie domeinen waarin het consortium opereert.

ING analyseerde de koers van het aandeel Ackermans & Van Haaren en vermoedt dat de piek, na de stijging van de zomermaanden, op zijn hoogtepunt is.

“De koers van AvH is voldoende gestegen. We verhogen onze waardering. Op korte termijn zijn er weinig elementen die de aandelenkoers hoger kunnen duwen”, aldus Giel-Jan Triest (ING) in De Tijd.

De meeste analisten veranderen de status van het aandeel, na de koersverhogingen, dan ook naar ‘houden’-advies, en niet zozeer naar ‘kopen’. Toch doet AvH het momenteel, als we op langere termijn kijken, niet zo geweldig.

Een jaar geleden piekte het aandeel bijvoorbeeld nog rond 145 euro. Wat toch wel aanzienlijk hoger is dan de koers die vandaag gehaald wordt.