Winstwaarschuwing ArcelorMittal gooit roet in het eten

De staalgigant ArcelorMittal zet sterke cijfers neer maar waarschuwt toch voor moeilijkheden in de nabije toekomst door de dalende staalprijzen en een onverwachte stijging van de prijs van steenkool. De winstwaarschuwing werd niet goed onthaald bij beleggers, het aandeel daalde dinsdag met ongeveer 4,35 procent, één van de scherpste dalingen dit jaar.

Het kan verkeren op de beurs, daar is ArcelorMittal een goed voorbeeld van. De staalgigant boekte in het derde kwartaal een winst van 1,9 miljard dollar, dat is 40 procent meer dan hetzelfde kwartaal van vorig jaar en het beste kwartaalresultaat in vijf jaar, toch kreeg het aandeel een flinke pandoering op de financiële markten.

Het aandeel verloor maar liefst 4,35 procent van zijn waarde, één van de slechtste beursdagen dit jaar. Het aandeel was de afgelopen weken bezig aan een remonte maar die wordt nu even afgeblokt door de winstwaarschuwing.

De oorzaak voor deze scherpe daling heeft te maken met de publicatie van de kwartaalcijfers, die bijzonder goed waren, gevolgd door een winstwaarschuwing voor de komende kwartalen, dat uiteraard een negatief effect had op het aandeel.

De cijfers voor dit kwartaal zullen naar verwachting minder positief zijn omdat de staalprijzen in de Verenigde Staten van Amerika gedaald zijn en de prijzen voor steenkool geheel onverwacht zijn gestegen.

CFO Aditya Mittal benadrukt dat de hogere prijzen verrekend zullen worden in hun producten, maar de schade voor dit kwartaal is echter al geleden.

Staalprijzen zitten terug in een dalende trend omdat de overcapaciteit in China een piek heeft bereikt, de staalmarkt wordt nog altijd overspoeld door Chinees staal dat overigens tegen ontzettend lage prijzen wordt verkocht.

Ondanks de tegenslagen zijn ze bij ArcelorMittal tevreden met de resultaten die ze tot nu toe hebben geboekt.

Topman Lakshmi Mittal bemerkt dat de wijzigingen in hun strategie vruchten beginnen af te werpen en dat de optimalisatie van de fabrieken leidt tot meer efficiëntie en rendement door de lagere operationele kosten.

Bronnen: De Tijd, Telegraaf, Financial Times

Foto: Wikimedia