Lernout & Hauspie is terug!

In 1987 startten Jo Lernout and Pol Hauspie hun spraaktechnologiebedrijf. De West-Vlaamse onderneming zou uitgroeien tot een Vlaams vlaggenschip. Echter, in 2001 ging Lernout & Hauspie failliet. De droom was over.

De oprichters werden veroordeeld tot 5 jaar cel, waarvan 2 jaar met uitstel. De belegger bleef destijds met lege handen achter.

Vijftien jaar later kent het hoofdstuk rond L&H nog steeds geen einde. Het strafrechtelijke luik van de zaak werd in 2010 reeds afgesloten. Maar wat nu, anno 2016, volgt is burgerrechtelijke luik. Niet minder dan 15.000 burgerlijke partijen zijn betrokken bij deze zaak.

Vraag is of de beleggers in aandelen een schadevergoeding zullen bekomen. In totaal werden op de openingszitting meer dan 150 advocaten verwacht. Uiteindelijk daagde slechts de helft op.

Er is, volgens heel wat advocaten, zeer weinig kans dat er effectief nog een schadevergoeding zit aan te komen. De advocaat van Jo Lernout, Luc Gheysen, was in het VRT-journaal stellig:

“De veroordeelden zijn niet bij machte om al deze sommen uit te betalen, als ze uitgesproken zouden worden (…) eigen schuld dikke bult. De aandeelhouders hebben destijds 10 maanden de tijd gehad om eruit te stappen en dat hebben ze niet gedaan.”

Gheysen ging ook in De Morgen op een gelijkaardige manier tekeer: “Aan de 15.000 mensen die zich burgerlijke partij willen stellen in het Lernout & Hauspie-proces: bespaar u die moeite, want er valt toch geen cent meer te rapen.”

Bron: Les Echos