Farma en banken presteren uitstekend dankzij Trump

Waar de Europese beurzen deze ochtend nog dieprood koersten wegens de onverwachte overwinning van Donald Trump gingen ze uiteindelijk naar de groene cijfers. De farmasector en de financials presteerden uitstekend.

Niemand had het verwacht maar toch kregen we, net zoals bij de brexit, een totaal verrassende uitkomst bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Republikeinse kandidaat Donald Trump haalde voldoende kiesmannen binnen om de nieuwe wereldleider te worden. Aangezien de man tijdens de campagne nogal opviel met z’n harde uitspraken, wilde plannen en daarbij het image van een ‘ongeleid projectiel’ kreeg zouden de financiële markten een ferme tik kunnen krijgen bij zijn overwinning. Beleggers houden niet van onzekerheid en instabiliteit. De beurzen gingen bij opening dan ook achteruit, met om en bij de 3 procent voor wat de Europese indices betreft. Dat was dan weer wel volgens verwachting… Dit ging samen met een vlucht naar veiligere havens zoals goud en staatsobligaties.

Echter, in de loop van de dag herstelden de aandelenmarkten en kwamen ze zelfs op een mooie winst te staan. De rentes stegen weer. Waarom die opvallende ommekeer?

Ten eerste was de overwinningsspeech van Trump heel wat gematigder dan hetgeen we van hem gewoon zijn. Hij klonk heel zalvend en matig, als een echte president. Beleggers hopen daarnaast ook op mooie groeiplannen van de nieuwe Republikeinse orde. De Republikeinse partij staat immers voor minder regelgeving en minder belastingen. De plannen van de nieuwe regering zouden de inflatie kunnen aanwakkeren en daardoor zou de rente ook sneller kunnen opgetrokken worden door de Federal Reserve. Dat laatste is trouwens ook goed voor de financials, banken en verzekeraars. Daarenboven spreken specialisten over technische factoren die het herstel steunden.

Een andere sector die het vandaag uitstekend deed is die van de farma. Beleggers in farmaceutische aandelen halen opgelucht adem nu de Democratische presidentskandidate het niet haalde. Hillary Clinton had immers plannen om de prijzen van medicijnen naar beneden te brengen. De Republikeinen hebben schrik dat dit de sector te hard zou raken en toekomstige innovatie zou bemoeilijken.

Bron: ABM Financial News, Beursduivel

Foto: AFP