Euro/dollar pariteit komt steeds dichter

Er wordt al sinds vorig jaar gezegd dat de euro en dollar richting pariteit zouden evolueren, de euro/dollar-koers zakte maandenlang richting de heilige 1:1 grens maar bleef in maart 2015 steken en beweegt sindsdien zo goed als horizontaal. Men verwacht dat het beleid van de kersverse president Trump de laatste zet kan geven richting pariteit.

Voor zij die er al een tijdje op zitten te wachten, de euro en de dollar zouden volgend jaar eindelijk richting pariteit kunnen gaan.

Er wordt gespeculeerd dat de dollar in waarde zal stijgen richting 1 euro omdat Donald J. Trump het huidige beleid over boord wilt gooien om meer te investeren en de belastingen te verlagen.

Na de verkiezing van de nieuwe president ontstond er even een schrikreactie waarbij de dollar aan waarde verloor, maar diezelfde dag en de dag erna, herstelde de Amerikaanse munt met gemiddeld meer dan 1 procent over de hele week.

Volgens Bilal Hafeez, global head bij Nomura, zal de dollar de komende tijd in waarde blijven stijgen, vooral ten opzichte van de euro.

Tegen eind dit jaar zal de koers op 1,05 dollar staan en binnen de zes tot twaalf maanden zal de pariteit worden bereikt, aldus Hafeez.

Vooral de huidige politieke gebeurtenissen in Europa zouden de valutakoers tegenover de dollar negatief kunnen beïnvloeden.

Er staan verschillende verkiezingen op til in Europa die de instabiliteit in de regio niet ten goede zal komen en dus is de kans groot dat de euro de komende 12 maanden in waarde zal dalen.

Aan de andere kant van de oceaan maakt president Trump zich op om de investeringen in infrastructuur en defensie fors op te krikken en de belastingen voor bedrijven te verlagen.

Dit zou alleen mogelijk zijn als de Amerikaanse overheid obligaties aantrekkelijker maakt a.d.h.v. hogere rentes.

Het zou kunnen dat het nieuwe beleid van president Trump de Federal Reserve forceert om de rente sneller te verhogen om zo het gewenste inflatiepeil te bereiken.

De Amerikaanse economie herstelt goed en vertoont tekenen dat het klaar is voor een tweede ‘rate hike’ in december.

Bronnen: CNBC

Foto: Piotr