Populisme wint aan kracht, Italië en Oostenrijk aan zet

Het populisme in de Verenigde Staten van Amerika en in het Verenigd Koninkrijk heeft duidelijk aan kracht gewonnen met de aanstelling van Donald Trump als president en het Britse referendum om uit de EU te stappen. In Italië en Oostenrijk is dezelfde trend waarneembaar met het Italiaanse referendum en de Oostenrijkse verkiezingen in het verschiet.

De media-aandacht is nu vooral gericht op Donald J. Trump als nieuwe president van de Verenigde State van Amerika, maar analisten beweren dat dit hooguit drie weken zal blijven duren vermits er in Europa belangrijke politieke gebeurtenissen op de agenda staan.

In Italië en Oostenrijk staan de bevolking en de regering voor belangrijke keuzes, Italië houdt op 4 december een referendum betreffende een voorstel van premier Matteo Renzi om de grondwet te hervormen, in Oostenrijk worden er op dezelfde dag nieuwe verkiezingen gehouden.

De volksraadpleging in Italië is niet alleen een referendum om de hervorming van de grondwet erdoor te krijgen, het zal ook beslissen of premier Matteo Renzi aangesteld zal blijven, want bij afwijzing van het voorstel om de grondwet te hervormen, zal premier Renzi zoals gezegd aftreden.

Volgens recente peilingen is het niet naar de zin van het volk om het voorstel te accepteren, het kamp van de tegenstemmers zou alleen maar kunnen groeien na de zege van Donald Trump in de VS, net zoals het populisme in heel Europa.

Dat geldt ook voor Oostenrijk, op 4 december zullen er nieuwe verkiezingen plaatsvinden omdat de uitslag van de eerste verkiezingen werd aangevochten door de extreemrechtse partij FPÖ, zij hadden toen verloren en eisten om de verkiezingen over te doen.

Met het groeiende populisme in de V.S.A en V.K., maakt de FPÖ meer kans om stemmen te ronselen omdat de Europese/Oostenrijkse bevolking wellicht vindt dat de tijd rijp is om het over een andere politieke boeg te gooien, geïnspireerd door hun voorgangers.

Kortom, de Europese politiek zal zich de komende maanden moeten opmaken voor eventuele schokken want in 2017 zullen ook de Fransen en Nederlanders naar de stembus trekken om de toekomst en de richting van hun land te bepalen.

Bronnen: CNBC, FD

Foto: bykst – Pixabay