Britse Pond slechts bezig aan tijdelijke klim, 2017 wordt jaar van waarheid

Terwijl de Brexit langzaam nadert lijkt de Britse Pond een omgekeerde weg op te gaan, namelijk opwaarts tegen de economische logica in op lange termijn. Toch moeten speculanten opletten aangezien dit volgens analisten slechts een tijdelijk fenomeen is.

De Britse Pond is na het bekend geraken van de het nieuws omtrent de verplichte goedkeuring vanuit het Britse parlement bezig aan een klimmende beweging. Deze beweging zet zich door ten opzichte van alle grote munten.

Waar de lange termijn focus voor de Britse Pond bij de Brexit-onderhandelingen ligt is dit voor speculanten de afgelopen tijd slechts secundair nieuws. Deze speculanten kijken de laatste tijd voornamelijk naar de stijgende inflatie en de veerkracht van de Britse economie.

Een andere reden voor de stijging is de te grote neerwaartse trend die werd ingezet waardoor de Pond een deel van deze daling tijdelijk zal goedmaken. De belangrijkste sleutels ligt evenwel in de handen van Europese Unie en den het Britse parlement.

Volgende maand zal het Britse parlement namelijk stemmen omtrent de Brexit. Pas dan kunnen de onderhandelingen met de Europese Unie daadwerkelijk van start gaan.  In tussentijd probeert de Bank of England de stabiliteit te bewaren de komende maanden waarbij tot op heden een stijging van zowel de inflatie als de groei merkbaar zijn.

De werkelijke sleutel tot de Brexit ligt echter bij de Europese Unie. Indien deze van het Verenigd Koninkrijk een voorbeeldcase maakt en de toegang tot de ééngemaakte markt weigert dan dreigt een harde crash voor zowel de Britse economie als de Britse Pond. In het andere geval kan het Verenigd Koninkrijk zijn onafhankelijk ten volle uitspelen met toegang tot de Europese markt.

De kans dat landen zoals Denemarken of Noorwegen dit aanvaarden is echter bijzonder klein. Dit omdat deze landen in ruil voor deze toegang onder meer het vrij verkeer van handel en goederen toelaten. Net hetgeen het Verenigd Koninkrijk wil afblokken.

Kortom, de stijging van de Britse Pond is wel dergelijk van korte duur. Bij de opstart van de onderhandelingen in 2017 zal deze verder dalen waarbij een daling van 10% niet is uitgesloten ten opzichte van onder meer de Zwitserse Frank, de Euro of de USD.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com