Olieprijzen opnieuw in dalende lijn, stocks lopen over

Terwijl de winter vlak voor de deur staat in het noordelijk halfrond en op diverse plaatsen reeds gestart is, lijkt het erop dat de olieprijzen nog enige tijd laag zullen blijven. Dit aan de hand van gegevens omtrent het boeken van tankers om het tekort aan opslag te omzeilen aan land.

Er werden de komende tijd voor maar liefst 9 miljoen vaten ruwe olie aan tankers ingeboekt in Noord-West Europa om het tekort aan opslagcapaciteit op te vangen. Dit kan volgende maand zelfs nog verder oplopen waarbij er absoluut geen sprake lijkt te zijn van een strenge winter of stijgende olieprijzen op dit moment.

Er worden op dit moment naar circa 14-16 Aframax-tankers gebruikt als bijkomende opslag aldus Tankers International, wereld’s grootste leverancier van supertanker-capaciteit. Deze tankers beschikken normaliter over ongeveer 600000 vaten aan capaciteit.

Indien de OPEC doorgaat met de plannen om de capaciteit te verminderen dan zullen ook de producenten van ruwe olie in de Noordzee hier een graantje van meepikken. Hier ligt net de moeilijkheid voor de OPEC om de prijs te doen stijgen aangezien het op deze manier terug marktaandeel zal verliezen. Landen als Canada, Rusland, Noorwegen of de Verenigde Staten zijn niet gebonden aan deze quota waardoor deze snel hun deel van de koek zullen opeisen.

Daarbovenop is het terug meer rendabel om onder meer schalieolie of olie uit de Noordzee op te pompen door de gestegen prijzen. Hierdoor bestaat de kans dat er opnieuw een overaanbod komt waardoor de prijs opnieuw onderuit gaat. De kans dat de olieprijzen opnieuw richting 100USD/vat koersen is dan ook onbestaande.

Vrezen voor een tekort aan tankers is echter nog niet aan de orde. De tankers die nu gebruikt worden voor de opslag zijn slechts kleinere types. De grootste tankers in de sector hebben een capaciteit van maar liefst 2 miljoen vaten waardoor er nog voldoende reservecapaciteit kan bij gehuurd worden.

Het huren van deze tankers heeft ongetwijfeld een prijskaartje maar door het speculeren met deze grote hoeveelheden is het daadwerkelijk rendabel om deze tijdelijk in te zetten. In de belangrijkste havens in Europa, namelijk Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen zijn de stocks het meest gevuld sinds 2013.

Indien Europa opnieuw een warme winter tegemoet gaat, dan zal deze prijsevolutie zich ongetwijfeld doorzetten naar de lente van 2017 en mogelijks zelfs tot de zomer van volgend jaar. In elk geval niet hetgeen de oliesjeiks op het oog hadden om hun begroting op orde te zetten.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com