De kracht van verandering: Trump blaast nieuw leven in de grondstoffenmarkten

Niet alleen de rechterzijde, eurosceptici en vredesactivisten zijn euforisch over de overwinning van Trump: ook op de markt van de industriële metalen is er feeststemming

De koperprijs, een benchmark voor industriële grondstoffen, steeg de afgelopen dagen met 15% en flirtte zelfs even met de 20%. Het hoogste peil in meer dan een jaar.

Dat is natuurlijk te wijten aan het voornemen van Trump om eindelijk, voor het eerst sinds Eisenhower in de jaren 50, het Amerikaanse infrastructuurnet een grondige make-over te geven.

Ook in Londen (14.4%) en in Shangai (19%) maakt de koperprijs een grote sprong voorwaarts. Dat is vooral goed nieuws voor koper-exporterende landen zoals Australië, dat de afgelopen jaren met het mes op de keel de grondstoffenprijzen zag kelderen.

Pittig detail: om de grondstoffen makkelijker te kunnen verhandelen om de infrastructuur te vernieuwen, zal Trump werk moeten maken van TTP, dat nu op tafel ligt. Maar Trump ziet dat niet zitten. In dat geval zal hij met de Australiërs alleen een bilateraal verdrag moeten sluiten, wat de onderhandelingspositie van de Australiërs natuurlijk bijzonder groot maakt.

De euforie op de grondstoffenmarkt is vooral slecht nieuws voor de bonds markets. Heel wat investeerders kiezen liever eieren voor hun geld en storten zich op de grondstoffen. Dat wil ook zeggen dat investeerders rekening houden met belangrijke geopolitieke aardverschuivingen de komende jaren: Amerikaanse bonds zijn niet meer per definitie een schatkistcertificaat voor de goede huisvader.

Foto: Gage Skidmore