Bitcoin stijgt naar $860 in India!

De Indische overheid heeft zich serieus misrekend met haar laatste monetaire ingreep. Het bannen van biljetten van 500 en 1000 roepie drijft steeds meer mensen naar bitcoin.

80% van de cash die in omloop was werd vorige week van de ene moment op de andere ongeldig. Met desastreuze gevolgen.

Wie geen wisselgeld had kon geen medicijnen kopen, geen busticket betalen, eten kopen…

We zijn nu een week verder, maar tot vandaag staan bij banken mensen in lange rijen te wachten om hun waardeloze biljetten om te wisselen.

Spijtig genoeg voor hen zijn er niet genoeg kleine biljetten om aan de vraag te voldoen.

Wie minder leed onder deze absurde maatregel waren mensen die andere vormen van geld hadden: goud, dollars en… bitcoin.

Meteen schoot de prijs van deze alternatieven de hoogte in. Goud kost er nu $2064, 68% meer dan de officiële prijs! Bitcoin steeg in India naar $860, 17% hoger dan de prijs in andere landen.

Maar waar de internationale goudprijs nog niet lijkt te reageren op de problemen in India, is dit bij bitcoin anders: de prijs van bitcoin in andere landen steeg vandaag met 28 dollar. De bitcoinmarkt is immers veel kleiner dan de goudmarkt en dus gevoeliger aan een verhoogde vraag.

De Indische bitcoinbeurs Zebpay zag de interesse in haar platform toenemen met 30% in de voorbije dagen. Ook op Google India nam de interesse serieus toe en verbrak de zoekterm “bitcoin” het vorige record.

Is dit de aanleiding van een nieuwe explosie in de bitcoinprijs, zoals de crisis in cyprus in 2013? Het zou best kunnen.

Als president Modi in zijn plan slaagt om de zwarte economie in te perken, dan is bitcoin een van de weinige alternatieven die mensen hebben om zich te beschermen tegen woekerbelastingen.

We zien dit soort scenario’s steeds vaker: het afschaffen van het biljet van 500 euro, het moeilijker maken van aankopen met cash geld… het zijn allemaal stappen in de richting van meer financiële repressie en negatieve rentes op uw spaarrekening.

Leer van het Indische voorbeeld: wie zijn voorzorgen genomen had en reeds goud, dollars en bitcoin bezat, die profiteerde van de crisis in plaats van er onder te lijden!

Bronnen: CNBC, UnocoinIndiaTimes
Foto: Antana