Kan China de Trump train stokken in de wielen steken?

President Trump dreigt ermee een invoerheffing van 45% te heffen op Chinese import. Kunnen de Chinezen het ook hard spelen? Het antwoord is ja.

Peking kan pestregels invoeren die grote Amerikaanse bedrijven met productie in China zoals Apple treffen, alsook de import van Amerikaanse auto’s, maïs en sojabonen beperken en belasten. Ook orders voor de bouw van nieuwe vliegtuigen zouden niet langer aan Boeing, maar aan Airbus worden toegekend.

Benieuwd is of het ook effectief zo ver zal komen. Naar aloude gewoonte wordt er vanuit Peking geslagen, maar vooral gezalfd.

Peking heeft al te kennen gegeven de samenwerking met de VS te willen uitbreiden, ondanks te plannen van president Trump. Op die manier willen de Chinezen de VS een wortel voorhouden. De dreigementen gelden als de stok.

Wellicht wordt de soep niet zo heet opgediend dan ze wordt geserveerd. De Amerikaanse markt blijft vitaal voor Chinese productie. Zelfs al verhoogt Trump de invoerrechten tot bijvoorbeeld 30%, dan nog kan China het zich niet permitteren om te desinvesteren in de Amerikaanse afzetmarkt.

Dat begrijpt Trump, die zijn campagnepetjes in China liet maken, maar al te goed.

Bron: Global Times

Foto: Gage Skidmore