Trumponomics geeft bijna 100 procent zekerheid op renteverhoging

Foto: Flickr

Analisten waarschuwden begin november dat een Trump-overwinning er voor zou zorgen dat de kans op een renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve minder groot werd.

In plaats daarvan zien we nu precies het tegenovergestelde. Een renteverhoging door de Fed in december is bijna een zekerheid te noemen.

Futures-contracten laten zien dat beleggers de kans op een renteverhoging in december tegenwoordig op 94 procent schatten, het hoogste niveau dit jaar. De kans op een renteverhoging stond begin deze maand nog op 68 procent.

Mark Nash, hoofd obligaties bij Old Mutual Global Investors over de implicaties voor renteverhogingen door de overwinning van Trump en zijn toekomstige economische beleid:

It’s hard not to think this is incredibly reflationary for the global economy. We believe there should be more hikes priced in and bond yields should rise

De uitgavenplannen van Donald Trump, ondertussen al Trumponomics genoemd, zorgen ervoor dat de speculatie op een tempoversnelling in renteverhogingen groter wordt, terwijl ook de inflatieverwachting naar boven wordt bijgesteld.

Su-Lin Ong, economisch strateeg bij Royal Bank of Canada:

The outlook for U.S. growth is probably a bit firmer for both 2017 and beyond. Markets have then stepped up to pretty much fully pricing a December move, although we do need to see greater clarity from Trump and his new administration

Het presidentschap van Donald Trump lijkt een nieuw tijdperk in te luiden voor de Amerikaanse economie, waarbij voorspelt wordt dat het de economische groei zou kunnen stimuleren, een hogere rente zal geven en de inflatie aan zal worden gewakkerd.

Dat voorzichtig optimisme werd geopenbaard in de nieuwste maandelijkse enquête van The Wall Street Journal, waarbij 57 vooraanstaande economen van verschillende komaf gepolst werden.

Zij zijn gemiddeld van mening dat de voorstellen om de belastingen te verlagen en te investeren in infrastructuur een aanzienlijke fiscale stimulans zal geven.

Gemiddelde prognoses voor groei, inflatie en rente in zowel 2017 en 2018 blijken te zijn gestegen, afgezet tegen een enquête die voor de verkiezingen werd uitgevoerd.

Maar Trump’s administratie is nog niet in-office en de meeste economen geven aan dat het vooral om voorlopige schattingen gaat.

Het afgelopen jaar was men consequent van mening dat het grootste risico’s voor de VS een ernstige vertraging van de internationale economische groei was.

Die mening is nu veranderd.

Het grootste risico voor de VS bestaat nu uit potentiële misstappen door het Witte Huis met handelsoorlogen tot gevolg, aldus de economen.

Over het geheel genomen gaven de respondenten van de enquête aan dat er 20 procent kans is op een recessie.

Minder dan dat zij de afgelopen 3 maanden aangaven, maar meer dan een jaar geleden, toen die kans op 14 procent werd geschat.

Bronnen: Bloomberg, Wall Street Journal