Yellen licht tipje van de sluier voor renteverhoging in december

Donderdagnamiddag nam de voorzitster van de Federal Reserve het woord aangaande het monetaire beleid, de economische ontwikkelingen en de gevolgen ervan op de huidige rentetarieven. Janet Yellen bemerkte dat, indien de evolutie op de arbeidsmarkt gunstig blijft, een rente stap ‘relatief snel’ kan gaan en er wellicht in december al kan komen.

Anderhalf uur voor het openen van de Amerikaanse beurzen publiceerde Janet Yellen, voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, een speech waarin ze woord en uitleg gaf over de huidige ontwikkelingen van de Amerikaanse economie.

In de speech werd verduidelijkt dat de arbeidsmarkt goed op dreef is en dat de inflatie gestaag aan het klimmen is. Yellen benadrukt dat, als deze positieve trend zich doorzet, de kans op een rentestap in december reëel is.

Dit nieuws mag echter geen verrassing meer zijn vermits er al maandenlang wordt gespeculeerd op een tweede renteverhoging dit jaar. Marktkenners en analisten achten de kans op een rentestap in december op 94 procent, zo goed als zeker dus. Zelfs Janet Yellen lijkt het moeilijk onder stoelen of banken te kunnen steken, dus kunnen we ervan uit gaan dat de kans effectief groot is.

Tijdens de speech verdedigde ze de eventuele renteverhoging door te zeggen dat het nog langer uitstellen van een ‘rate hike’ bepaalde risico’s inhoudt. Bij de opening van de beurzen en vlak na de speech steeg de dollar in waarde maar verloor de winst later op de dag.

Dat komt omdat de markten een rentestap reeds hebben ingecalculeerd en ze er dus gewoon van uit gaan dat ze er op 14 december zal komen, tijdens de laatste Federal Open Market Committe (FOMC) van het jaar. Het zal voor velen pas echt een verrassing zijn, moest de renteverhoging er in december niet komen.

Bronnen: De Tijd, FD, IEX

Foto: Wikimedia