Sociaal bloedbad bij Volkswagen dwingt zowel linker- als rechterzijde tot ideologische herbronning

De Volkswagen Groep zal tussen 2017 en 2021 30.000 jobs schrappen, waarvan 23.000 in Duitsland. Omgerekend bijna 5% van het totale personeelsbestand.

Dat zou een besparing van zo’n 3.7 miljard euro aan arbeidskosten moeten opleveren, en aanzet moeten geven tot een productiviteitsstijging van 25 procent.

De afgelopen jaren waren bijzonder magere jaren voor de hele VW Groep en kunnen niet alleen op Dieselgate gestoken worden. Matig management, teveel overhead in de tussenstructuren en enkele strategische missers wegen zwaarder door.

In 2015 zakte de verkoop met bijna 5%, inclusief voor de “betere merken” in de portefeuille van de Groep, zoals Audi en Porsche.

Dat is vooral slecht nieuws voor Bondskanselier Merkel. Ondanks haar voornemen om een gooi te doen naar een vierde termijn op rij bereikte haar populariteit dit jaar een absoluut dieptepunt.

Niet alleen de immigratiecrisis, maar ook de economische sancties tegen Rusland, de torenhoge energieprijzen door de Energiewende en de meltdown van Deutsche Bank wegen zwaar op de coalitie van sociaaldemocraten en christendemocraten.

Dat 23.000 Duitsers de komende 4 jaar hun job zullen verliezen zal de positie van Merkel nog verder onder druk zetten.

Maar ook de positie van de vakbonden komt onder druk te staan: zij blijven vasthouden aan strenge milieunormen, ook al gaat dit ten koste van duizenden banen. Dat zij zonder aarzeling hun handtekening hebben gezet onder de deal, en daarmee het lot van duizenden Duitse arbeiders hebben bezegeld, kan mogelijk de Duitse arbeidersklasse verder vervreemden van het eco-fetisjisme van de linkse roergangers.

Het is dus niet ondenkbaar dat de Duitse linkerzijde in aanloop naar de verkiezingen zich wat meer gaat distantiëren van het milieufetisjisme, of dat de rechterzijde een gooi wil doen naar meer arbeidersstemmen door, in navolging van Trump, protectionistische beleidsmaatregelen voor te stellen die op korte termijn meer jobzekerheid bieden voor de Duitse arbeiders.

Foto: Katherine Tompkins