Bank of Japan kiest voor lage rente

De centrale bank van Japan is nog niet klaar met experimenteren, vorige week liet de Bank of Japan weten dat het bereid is om onbeperkt staatsobligaties op te kopen om ervoor te zorgen dat de rente op een laag pitje blijft staan, zeker nu de rentes wereldwijd terug aan het stijgen zijn.

Wereldwijd zie je dat de rentes aan het stijgen zijn, dat komt door het nieuwe beleid dat president Donald Trump wilt voeren in de V.S.A. maar de hoge rentes zijn voornamelijk het gevolg van de hoge waarschijnlijkheid dat de Federal Reserve de rente in december zal verhogen.

Haruhiko Kuroda, de president van de Bank of Japan, liet weten dat ze niet zullen stilzitten en dat ze maatregelen zullen treffen om de stijgende rentes op Japanse staatsobligaties tegen te gaan. Hij vindt het niet kunnen dat buitenlandse speculanten bepalen wat de Japanse rente doet.

Het plan van de Bank of Japan is om onbeperkt obligaties op te kopen om zo een bodem te leggen onder de obligatiekoersen en dus de rentes geforceerd laag houden. Daarmee toont de centrale bank aan dat ze nog volop in hun experimentele fase zitten en bereid zijn steeds verder te gaan dan de klassieke economische theorieën.

De Japanse centrale bank hoopt om op deze manier beleggers en investeerders te sussen zodat de bezorgdheid en paniek onderdrukt blijven en de markt niet overstelpt zal geraken door paniekverkopen. Er wordt zelfs een lage rente gegarandeerd door schuldpapier uit de markt te halen moest het nodig zijn.

Net zoals alle andere centrale banken willen ze in Japan het inflatiedoel van 2 procent bereiken, maar de goedkope yen kan daar niet alleen voor zorgen. Vermits ze nog ver verwijderd zijn van hun doel, is het voor de Bank of Japan van cruciaal belang om de prijs voor staatsobligaties en de stand van de rente zo laag mogelijk te houden.

Bronnen: Marketupdate, WSJ, BusinessInsider

Foto: Japanexperterna – Flickr