Vooruitzichten 2017 voor Europa

Goldman Sachs richtte naast de wereldeconomie ook haar blik op de Europese economie naar volgend jaar toe. Wat kunnen we verwachten in het Europa van 2017? Uiteraard de ECB en het beleid van de overheden maar ook de invloed uit de rest van de wereld, niet in het minst de Amerikaanse president Donald Trump en de beslissingen van de Federal Reserve.

Volgens de economen van Goldman Sachs zal de economie van de eurozone dit jaar 1,6 procent groeien. Volgend jaar zou dat 1,4 procent moeten worden. De grootste economieën Frankrijk en Duitsland krijgen hetzelfde cijfer toebedeeld. Italië doet het met 0,8 procent wat slechter, Spanje heel wat beter met 2,4 procent.

Ook het Verenigd Koninkrijk passeert even de revue. Het land dat te lijden zal hebben onder de brexit wint volgend jaar 1,4 procent aan bruto binnenlands product.

Volgens de zakenbank was de economische groei in 2016 bescheiden maar ze was er wel dankzij een mengsel bestaande uit een zwakke euro, lage energieprijzen en stimulering door de Europese Centrale Bank. Deze factoren zitten echter volgens de specialisten op hun limieten.

Wel denkt Goldman Sachs dat er nog een uitbreiding van het opkoopprogramma (QE) van obligaties inzit. De ECB zou volgens hen in december reeds deze beslissing kunnen nemen.

Het soepele monetaire beleid van de centrale bank kan er volgens de zakenbank voor zorgen dat overheden op fiscaal vlak hun duit in het zakje doen. Door belastingverlagingen kunnen zij zo de groei extra ondersteunen.

Al bij al blijft die groei volgens Goldman Sachs dus wel beperkt, zelfs minder groot dat het (bijna) voorbije jaar. Ook voor 2018 voorziet men slechts 1,4 procent economische groei in de eurozone. In 2019 en 2020 voorspellen ze een groei van 1,5 procent.

Wat de inflatie betreft gaan ze voor dit jaar uit van een hele beperkte verhoging van de consumentenprijzen met 0,2 procent. Voor 2017 schuiven zij 0,9 procent naar voor, voor 2018 1,1 procent. In 2019 en 2020 zou het moeten oplopen tot respectievelijk 1,4 en 1,5 procent. De doelstelling van de ECB is een inflatie van net geen 2 procent.

Bron: Goldman Sachs

Foto: Financial Times