China investeert recordhoeveelheid in Verenigd Koninkrijk ondanks Brexit

Zoals gekend wil het Verenigd Koninkrijk volgend jaar uit de Europese Unie stappen, een stap die wereldwijde economische gevolgen zal hebben. Desondanks ziet wereldmacht China dit moment echter als een goede mogelijkheid om zwaar te investeren in Londen, met name met de bouw van een nieuw financieel district.

Het ziet er naar uit dat China volop door gaat met zijn plannen om een nieuw financieel district in Londen te financieren en uit te bouwen. Met name vier van China’s grootste banken hebben een eerste fase goedgekeurd van een enorme lening om het East End Dock om te bouwen tot een Aziatische financiële hub. Voor de eerste fase zal ongeveer 2 miljard euro geleend worden om deze werken te starten.

Met deze investering blijft China volop in de running om dit jaar maar liefst 4,6 miljard euro te investeren in Londen, een derde meer dan het afgelopen jaar. Dit ondanks het negatieve nieuws dat het Verenigd Koninkrijk de komende jaren mogelijks de toegang tot de Europese eenheidsmarkt zal verliezen.

Door dit alles staat de Britse Pond op een dieptepunt ten opzichte van de Chinese Yuan wat het investeren interessanter maakt voor de Chinezen. Op lange termijn kan dit zowel positief als negatief uitdraaien, een risico dat de Chinese investeerders er graag bij nemen.

In China gaat men er eveneens van uit dat zelfs in een negatief scenario Londen nog steeds één van de belangrijkste financiële centra ter wereld zal blijven. Het belang van Londen als financiële hub werd gedurende lange tijd opgebouwd zal dan ook niet verloren gaan in slechts enkele jaren.

Ook tal van andere Chinese bedrijven blijven volop investeren in het Verenigd Koninkrijk waarbij het vertrouwen in de Britse economie bevestigd wordt. Onder meer de vastgoedsector in Londen heeft de laatste jaren volop Chinese investeerders gewekt waarbij tal van grote residentiële projecten worden uitgebouwd. Dit wordt onder meer gedaan om de financiële middelen van grote Chinese bedrijven op een stabiele en veilig manier te investeren.

In tegenstelling tot de Chinese vastgoedsector is deze in Europa minder overgewaardeerd en stabieler op lange termijn. Dit echter met een belangrijke nuance waarbij de financiële injecties voornamelijk komen uit de vroegere kroonkolonie Hong Kong. Het grootste deel van de transacties is afhankelijk van de Chinese economische zone Hong Kong waar de Chinese dominantie de afgelopen jaren echter meer en meer tegenwind verkrijgt.

Indien het gehele project wordt opgeleverd betekent dit een belangrijke opsteker voor China welke daardoor makkelijker zijn macht kan uitbreiden over Europa. De Chinese bedrijven hebben dringend behoefte aan mogelijkheden om te investeren in het buitenland, weg van de thuismarkt waar de situatie niet bepaald rooskleurig meer te noemen is de afgelopen jaren. Via Londen kan de Europese markt betreden worden welke bijzonder gegeerd is door de grote economische mogelijkheden.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com