Turkije zoekt toenadering tot Rusland en China

Het gaat niet zo goed tussen de EU en Turkije, zoveel is duidelijk. De toetreding van Turkije tot de Europese Unie lijkt steeds minder aannemelijk door het onconventionele beleid dat de Turkse president Erdogan momenteel doordrukt in zijn land. De handel tussen beide landen verloopt ook stroever dan voorheen, daarom zoekt Erdogan toenadering tot China en Rusland.

De mislukte couppoging in Turkije en de daarop volgende harde aanpak van de Turkse president Erdogan zijn wellicht de doodsteek geweest voor de mogelijke toetreding tot de Europese Unie.

Turkije, dat al jarenlang aan het hopen is om het Europese lidmaatschap te verwerven, lijkt nu in te zien dat het kalf al verdronken is en dus maar beter op zoek gaat naar alternatieven.

Tijdens een interview liet de Turkse president verstaan dat hij niet meer gefixeerd is op de Europese Unie en dat er een grote mogelijkheid bestaat dat Turkije zich zal aansluiten bij het pact tussen Rusland en China. Turkije richt daarmee zijn pijlen niet meer naar het Westen maar tast de grenzen af in het Oosten.

Het gaat hier over de zogenoemde ‘Shanghai Five’, een pact tussen China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië en Tadzjikistan, een samenwerking tussen vijf landen dat geleid wordt door de Shanghai Cooperation Organisation (SCO), oftwel het Shanghai Pact met Rusland en China als leiders.

Het is een fors economisch blok waarin handel vrijwel moeiteloos verloopt. Alle landen profiteren van de handelsakkoorden die onderling werden gesmeed.

De Turkse president Erdogan liet weten dat hij reeds contact heeft gehad met de Russische president Vladimir Poetin voor een eventuele toetreding.

Dit is niet de eerste keer dat Turkije toenadering zoekt dat het Shanghai Pact, er is al enkele jaren sprake van de Turkse toetreding tot het SCO maar zonder resultaat.

Erdogan gebruikt dit mogelijks als drukkingsmiddel naar de Europese Unie toe, want er is nog altijd het befaamde akkoord omtrent de opname van vluchtelingen in Turkije in ruil voor een plaatsje in de EU.

Wat er precies zal gebeuren, blijft voorlopig nog een raadsel. Tegen het einde van dit jaar moet er een definitief besluit zijn van de Europese Unie of het Turkije toelaat of niet, echter lijkt de kans groot dat het antwoord ‘non’ zal zijn.

Bronnen: De Tijd, Independent, RT

Foto: Wikimedia