Politieke risico’s wegen op markten!

Politieke gebeurtenissen wegen op het beurssentiment. We hebben de onverwachte resultaten van het brexit-referendum en de Amerikaanse presidentsverkiezingen gehad. Nu staan er nog heel wat andere evenementen op het programma, waaronder het Italiaanse referendum van zeer binnenkort!

In juni 2016 trokken de Britten naar de stembus voor een referendum rond het lidmaatschap van de Europese Unie. Een uitstap werd als onwaarschijnlijk beschouwd. Zo’n radicale beslissing zou de Britse bevolking uiteindelijk wel niet nemen, ondanks al het geroep. Toch wel! De brexit was een feit. Het politieke landschap werd vervolgens helemaal overhoop gegooid, de Britse premier Cameron stapte op na zijn nederlaag. Momenteel zwaait Theresa May de scepter, van dezelfde conservatieve partij, en zij zal het land door de procedure van de brexit leiden.

Begin november vonden dan de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Zelfde verhaal. De media en de peilingen wezen volop in de richting van Hillary Clinton. Zij zou hoogstwaarschijnlijk verkozen worden. De omstreden Republikeinse kandidaat Donald Trump, die zelfs onder vuur lag binnen de eigen partij door zijn radicale ideeën, zou weinig kans maken. Hij won echter! En niet nipt!

Grote (negatieve) gevolgen zouden verbonden zijn aan de brexit en een Trump-overwinning. Dat bleek uiteindelijk niet het geval. Een korte en relatief beperkte aandelenval kwam er wel, maar zeker bij Donald Trump konden de markten zich grondig herpakken. De gedachte dat een Republikeins beleid extra steun kan geven aan de economie legt de beurzen geen windeieren.

De peilingen hadden het dus twee maal mis. Momenteel wijzen zij in de richting van een nee-stem voor de plannen van Italiaans premier Matteo Renzi, die ook zijn eigen politieke toekomst hieraan verbond. Op 4 december vindt een referendum plaats over structurele hervormingsplannen. Het verwerpen hiervan kan grote economische gevolgen hebben en het de banken nog moeilijker maken, die afgelopen zomer nog een reddingsplan opgesteld kregen door Renzi.

Maar in hoeverre moeten we de peilingen nu geloven? De onzekerheid en de gevaren hangen in ieder geval als donderwolken boven de markten.

Nog meer politieke onzekerheid volgend jaar met belangrijke verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. In dat laatste land zou extreem-rechts met Marine Le Pen het wel eens kunnen halen waarbij deze laatste Frans president wordt.

Het Front National is eurosceptisch en dit in het al niet zo stevig in de schoenen staande Europa… . Een eventuele uitstap van Frankrijk, wat uiteraard vooralsnog zeer onwaarschijnlijk is, zou de Europese Unie en eurozone zeker de doodsteek kunnen geven. De Franse frank zou bovendien kelderen tegenover de euro, als die dan nog bestaat, en dat zou de banken met activa in Franse frank en deposito’s in euro flink in de problemen brengen, aldus onafhankelijk analist Kristoff Van Houte. Bijgevolg komen dan ook andere banken in de penarie…

bron: De Tijd

foto: Reuters