Wereldwijde correctie op financiële markten mogelijk

Het gaat tegenwoordig behoorlijk goed op de financiële markten, de volatiliteit is wat gaan liggen en het beurssentiment zit goed. Toch moeten we waakzaam blijven volgens het halfjaarlijks rapport van de ECB, de kans op wereldwijde correcties op de markten is namelijk groter aan het worden, vooral voor obligaties en andere rentegerelateerde categorieën.

Beleggers en investeerders hebben een woelige periode achter de rug, de grondstoffencrisis, het Britse referendum, de vluchtelingencrisis… allemaal factoren die de volatiliteit niet ten goede zijn gekomen op de beurzen. Sinds enkele weken lijkt de rust wat zijn wedergekeerd maar dan krijg je een soort van waarschuwing van het ECB in de vorm van een halfjaarlijks rapport.

In het rapport heeft de Europese Centrale Bank het over de opkomende politieke onzekerheden in de ontwikkelde economieën. Vooral in de eurozone lijkt het politieke landschap stevig ge gaan hervormen en dat kan een gevreesde instabiliteit met zich meebrengen.

De politieke agenda in Europa zorgt voor onzekerheden en kan mogelijke economische doelstellingen in gevaar brengen, alsook het inflatiedoel. Zelfs een mogelijke aanpassing van het monetaire beleid in de Verenigde Staten van Amerika zal een belangrijke invloed hebben op de eurozone.

Dollar

Het directe gevolg van wat er zich nu allemaal afspeelt, is een forse stijging van de dollar ten opzichte van andere wisselkoersen. Volgens ECB-ondervoorzitter Vitor Constancio kan dit nefast zijn voor de groeimarkten, met een groeivertraging als gevolg, vooral als Trump vol zal inzetten op het protectionisme.

Overal zien we dat de rentes lichtjes aan het stijgen zijn, samen met de aandelenmarkten. Volgens de ondervoorzitter kan dit nog een geruime tijd blijven duren maar er zijn nu al signalen van correcties op de obligatiemarkten.

Hij sust de markten wel door te zeggen dat een abrupte en agressieve correctie niet aan de orde zal zijn. Toch maant hij beleggers en investeerders aan om voorzichtig te zijn nu er verschillende onzekerheden op ons afkomen.

Bronnen: De Tijd, CNBC

Foto: Gideon Benari – Flickr