Grondstoffen hebben er zin in

Foto: Flickr

Na jaren van extreme dalingen gaan de prijzen voor basismetalen zoals koper en ijzererts eindelijk weer omhoog. Volgens beleggers en analisten staat een nieuwe stierenmarkt te wachten.

Ook zink, nikkel, tin en zelfs rubber deden meerjarenhoogten aan. Dit jaar lijkt er voor de meeste grondstoffen eindelijk een einde gekomen aan de jarenlange prijsdalingen.

IJzererts werd dit jaar twee keer zo duur. Koper steeg 25 procent op jaarbasis, waarbij meer dan de helft van die stijging in de afgelopen drie weken gerealiseerd werd.

Geoff Blanning, hoofd grondstoffenbeleggingen bij vermogensbeheerder Schroders, geeft tegenover het FD aan dat de reden voor zijn optimisme een oplopende inflatie is in combinatie met gevoerd centrale bankenbeleid. Blanning:

Centrale bankiers hebben zoveel geld gedrukt, dat moet ergens heen. Grondstoffen zijn nog steeds relatief goedkoop en stijgen mee met de inflatie. Ze bieden dus een veel betere bescherming dan bijvoorbeeld staatsobligaties

Hij wijst ook op het gedrag van beleggers in China, waar steeds meer termijncontracten voor koper verhandeld worden. Maar ook zonder die Chinese gokker blijft Blanning zeer optimistisch over de grondstoffenmarkt.

Privé heeft hij een deel van zijn geld gestoken in goud.

Begin deze eeuw zorgde de opkomst van de Chinese economie voor een ongekende honger naar grondstoffen. En op de meeste van die grondstoffenmarkten kan het aanbod de vraag alleen met grote vertraging bijhouden.

Na de financiële crisis en het afkoelen van de Chinese economie was het gedaan met de grondstoffenhonger en de hoge prijzen, maar nu raken vraag en aanbod langzaam in evenwicht.

Niet alleen de basismetalen kennen daarbij goede tijden, ook andere grondstoffen doen het goed.

Kijk bijvoorbeeld eens naar knoflook. De Financial Times vergeleek de huidige knoflookmanie al met de tulpenmanie in Nederland in de gouden eeuw.

Nu worden al gauw vergelijkingen gemaakt met de tulpenmanie – of het nu om een edelmetaal als zilver gaat of om bitcoins. Maar het feit is wel dat de knoflookprijzen in een jaar tijd al zijn verdubbeld.

Oorzaken zijn speculatie en slechte oogsten in China, goed voor 80 procent van de wereldproductie. China kent geen futures op knoflook, maar de prijs begon meteen te stijgen toen duidelijk werd dat de oogst van 2016 zwaar zou tegenvallen.

Wat ook opvallend is: ook hier is wederom China op alle vlakken de grote speler. China is verreweg de grootste producent, alsook consument en grootste exporteur ter wereld.

Bronnen: FD, Wall Street Journal, AGF, Bloomberg