Italianen wisselen euro’s om voor Zwitsers goud

Foto: Flickr

Steeds meer Italianen wisselen in de aanloop naar het referendum van 4 december hun euro’s om voor goud in Zwitserland.

Over een week wordt het Italiaanse referendum gehouden en Italianen lijken zich voor te bereiden op wat komen gaat. Volgens de peilingen ziet het er niet goed uit voor Renzi. Hij wil met het referendum dat de macht van de Senaat zal worden ingeperkt.

Maar de populistische Vijfsterrenbeweging roept burgers op om tegen het voorstel te stemmen. De beweging hoopt met een ‘nee’-stem de macht van Renzi te ondermijnen en een proteststem uit te brengen tegen de bezuinigingsregels van de Europese Unie.

Het referendum wordt dus eigenlijk een referendum over Europa en daar zijn zowel Renzi als de Vijfsterrenbeweging beide schuldig aan. Renzi heeft immers belooft op te stappen wanneer de uitkomst nee zal zijn.

Uit angst voor een Italiaans vertrek uit de Europese Unie, hebben veel Italianen hun euro’s nu ingewisseld voor Zwitsers goud. Een filiaal van de edelmetaalhandelaar Pro Aurum in Lugano Zwitserland zegt dat op het moment bijna 80 procent van de klanten Italianen zijn en 20 procent Zwitsers. Normaal is die verhouding precies andersom.

Het is nog mogelijk geld van een Italiaanse naar een Zwitserse bankrekening over te schrijven en daarvan wordt dan ook veel gebruik gemaakt. Wanneer iemand meer dan 10.000 euro in contanten heeft dan moet dat bij de grens worden aangegeven, dat blijkt dus een mindere optie.

De positie van Italiaanse banken wordt ondertussen steeds wankeler. De op twee na grootste en oudste bank van de wereld, de Banca Monte dei Paschi di Siena, heeft het daarbij erg moeilijk.

Mid-2014 noteerde de koers nog op 7,40 per aandeel. Tegenwoordig noteert het rond de 0,20 cent.

De bank heeft voor 28 miljard euro aan slechte leningen in de boeken staan en moet voor het einde van het jaar 5 miljard euro aan nieuw kapitaal aantrekken.

Bronnen: RTLZ, IEX, Elsevier