Japan gaat door met waanzinnig lage rente

De FED in Amerika en de ECB in Europa hebben al enkele jaren een extreme monetaire politiek toegepast. De mosterd hiervoor werd gehaald bij Japan. In Azië zijn ze namelijk al zeer lang vertrouwd met de combinatie van extreem lage rentes en extreem hoge schuldenbergen.

Het ziet er naar uit dat de Bank of Japan (BoJ) niet meteen het geweer van schouder zal veranderen, voor wat betreft haar geldbeleid. Toch hadden heel wat analisten hierop ingezet.

Sinds het aantreden van Donald Trump in de VS zijn de intrestvoeten aan het stijgen. Wat een goed moment zou zijn om de monetaire oorlogen wereldwijd te staken en overal stapje-voor-stapje terug te keren naar een normaal financieel beleid.

Haruhiko Kuroda, de gouverneur van de BoJ, laat aan duidelijk niet te wensen over. “Het is niet omdat de rentes elders (lees: Verenigde Staten) stijgen, dat onze Japanse rentes in tandem volgen”, zo liet hij weten aan de redactie van The Economist.

Japan zit al jaar en dag in een structurele malaise. De recessie blijft er maar duren. De Japanners geloven nog steeds dat de economie weer zal heropleven, via een losse geldpolitiek.

Zo koopt de Japanse Centrale Bank maandelijk voor 600 miljard dollar (80 trillioen Yen) aan ‘securities’ op, zoals derivaten, obligaties enz.

Tussen 2007 en vandaag groeide de Japanse staatsschuld van 180% van het BBP naar meer dan 250% van het BBP. De rentestanden kenden – logischerwijs – een omgekeerde beweging.

De yield op 10-jaars waardepapieren van de Japanse staat, daalde van 1,7% naar 0%. Sinds begin dit jaar gebruikt Haruhiko Kuroda trouwens ook negatieve rentestanden.

Ondertussen blijft Zonsopkomstland worstelen met een deflatie-scenario. Analisten van Zwitserse investeringsbank UBS stellen dat het losse monetaire beleid faalt. De vooruitzichten worden er ondertussen niet beter op.

Tegen 2060 dealt het aantal actieve werkenden in het land van de rijzende zon met zo’n 40 procent, wat ook zijn weerslag zal hebben op de eocnomische groei en productiviteit.