Bloedzuigers willen nog meer belastingen

De bloeddorstige overheden blijven meer geld uitgeven dan ze binnenkrijgen. Het beest werd in de vorige decennia gevoed, en wil meer bloed zien.

De bal ging aan het rollen nadat Mario Draghi maandag in het Europees Parlement stelde dat het Belgische en Nederlandse vastgoed overgewaardeerd zijn.

Ontzettend ironisch natuurlijk: Draghi zet met zijn monetair beleid en extreem lage rentes gezinnen aan om meer te lenen. Vervolgens gaan die gezinnen massaal hypothecaire leningen afsluiten… is het weer niet goed.

Draghi blaast dus via zijn rol als ECB-voorzitter een zeepbel aan, en vervolgens gaat diezelfde Draghi in zijn rol als hoofd van het European Systemic Risk Board klagen dat er zeepbellen en overwaarderingen ontstaan.

Het toont de waanzin aan waarin we terecht zijn gekomen. Ondertussen blijft het overheidsbeslag in België ver boven 50 procent van het BBP liggen. Dit toont opnieuw waanzin aan.

Overal is de overheid aanwezig in uw leven. Van geboorte tot graf.

De komende jaren zullen de problemen nog groter worden wanneer de langetermijnrente stijgt en de rentesneeuwbal op de Belgische staatsschuld serieus zal beginnen doorwegen. Een nieuwe financiële kater dus.

Volgens Bart Van Craeynest, hoofdeconoom van Econopolis, zijn hogere belastingen op vastgoed ‘onvermijdelijk’. Naast het verder afbouwen van de woonbonus vermoedt Van Craeynest dat het kadastraal inkomen weer zal aangepast worden.

Een vastgoedbelasting (vermogensbelasting op vastgoed) en extra lasten op huurinkomsten zijn andere maatregelen die genomen kunnen worden door de parasiterende overheid, wanneer ze weer geld nodig heeft.

Belastingen op aandelen, op arbeid, op vastgoed, op winsten… op alles. Hoe lang pikt de bevolking dit nog?

Bron: De Tijd