Draghi waarschuwt voor risico’s huizenmarkten

Foto: Flickr

Het European Systemic Risk Board (ESRB), of de Europese raad voor systeemrisico’s, en ECB-president Mario Draghi hebben gisteren een flinke waarschuwing uitgegeven over de kwetsbaarheid van de vastgoedmarkten in acht Europese landen.

Zowel de Nederlandse als Belgische huizenmarkten vormen nog steeds systeemrisicos voor het Europese financiële stelsel, vindt Draghi. Zowel Nederland als België horen bij de acht landen waar de vastgoedmarkt instabiel is.

De belangrijkste kwetsbaarheid in België is de snelle stijging van de schuldgraad van de gezinnen“, aldus het ESRB.

De Belgische Nationale Bank waarschuwde in juni al voor de overwaardering van de huizenmarkt. Ze kondigde toen aan dat ze de banken vanaf 2017 zal verplichten een extra kapitaalbuffer aan te leggen voor de meest risicovolle leningen.

De ESRB waarschuwt echter dat meer nodig is. “Maatregelen die expliciet de risico’s van gezinnen met een hoge schuldgraad aanpakken, zijn nog niet ingevoerd. Bovendien is de trend van strakkere kredietvoorwaarden gestopt

De waakhond wijst er ook op dat de Nederlandse huishoudens zwaar in de schulden zitten. Schulden horen bij de Europese top en de hypotheken zijn ook hoger dan elders in de EU in relatie tot de onderliggende waarde.

De ESRB vindt Nederland kwetsbaar doordat een kwart van alle hypotheken hoger is dan de verkoopwaarde en dat de helft van alle huiseigenaren onder de 40 een schuld hebben die groter is dan de woningwaarde.

Het zijn voornamelijk Nederland en België die voor die enorme huishoudschulden gewaarschuwd werden. Zulke hoge schulden zijn een gevaar voor de macro-economische en financiële stabiliteit.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat overdreven, bleek uit zijn reactie op de officiële waarschuwing die de waakhond maandag publiceerde.

De Nederlandse banken kunnen weer een stootje hebben en de risico’s zijn juist beperkt door de ingrepen van de afgelopen jaren. België gaf geen reactie.

De zes andere Europese landen die een waarschuwing kregen waren Oostenrijk, Denemarken, Finland, Luxemburg, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Draghi gaf tegen het Europees Parlement gisteren aan dat centrale banken niet alleen kunnen kunnen zorgen voor groei en ontwikkeling en vroeg overheden om meer maatregelen te nemen.

Het mooiste van alles was toen hij aangaf dat hij vertrouwen heeft in Italië, zijn thuisland, zo vlak voor het te houden referendum vrijdag.

De Italiaanse schuld is “sustainable”“, zo wist hij aan te geven.

Bronnen: ESRB, FD, Wall Street Journal, De Tijd, Bloomberg