Bitcoin redt mensenlevens in Venezuela!

Terwijl heel Venezuela lijdt onder hyperinflatie, voedseltekorten en repressie is er één groep die het hoofd boven water houdt: bitcoingebruikers.

Al jaren is het voor Venezolanen moeilijk om basisproducten te vinden: van wc-papier tot medicijnen. Enkel op de zwarte markt kan je alles vinden wat je nodig hebt om een waardig leven te lijden.

Maar om daar je spullen te kopen heb je dollars, goud of bitcoin nodig. Terwijl mensen die in bolivar spaarden honger lijden, kunnen mensen die hun voorzorgen namen redelijk goed hun levensstandaard op peil houden. Voor hen wordt het leven zelfs goedkoper.

Wie bitcoin “ontgint” door computerkracht bij te dragen aan het netwerk, zit in een extra voordelige positie. In Venezuela is elektriciteit namelijk bijna gratis.

Socialistische regimes kennen enorme subsidies toe aan bepaalde zaken: publiek transport, elektriciteit en onderwijs zijn nagenoeg gratis, terwijl een simpele broek een fortuin kan kosten.

Bitcoin ontginnen is enorm energie-intensief, in andere landen zijn de marges om wille van de hoge elektriciteitskosten flinterdun. Maar in Venezuela kan de grondstof echter omgezet worden in geld met heel weinig kosten.

Alberto, een 23-jarige bitcoinontginner, verdient zo $1.200 per dag! Met zijn bitcoins koopt hij cadeaubons waarmee hij op de Amerikaanse Amazon eten, elektronica, parfum, kleding en shampoo koopt!

Alejandro, 25 jaar oud, heeft een betaalkaart die gekoppeld is aan zijn bitcoinportefeuille. Hiermee koopt hij eten op Walmart.com en elke drie weken reist hij naar Colombia om daar een voorraad basisgoederen te kopen.

Bitcoin redt zelfs mensenlevens: de moeder van Ricardo, een 30-jarige fotograaf, heeft een leverziekte waarvoor er in Venezuela geen medicijnen meer te vinden zijn. Dankzij zijn vijf computers die $500 bitcoinwinsten opleveren per maand kan hij de geneesmiddelen in het buitenland kopen.

Een ander probleem dat bitcoin oplost is dat van de geldtransfers. Venezolanen die het land ontvluchtten hebben enorme problemen om geld naar hun familieleden te sturen. De 32-jarige Maria die nu in Brazilië woont, gebruikte een koerier om geld over de grens te smokkelen: een kostelijke en gevaarlijke zaak. Nu ze bitcoin kent stuurt ze zonder problemen elke maand $350 naar haar ouders.

Maar in een land waar heel de bevolking in de miserie zit, valt het op als je een zekere levensstandaard bewaart. De bitcoingebruikers lopen constant gevaar.

Langs de ene kant zijn er de gewone criminelen die familieleden ontvoeren voor een dwangsom in bitcoin. Langs de andere kant heb je de politie die bitcoinontginners afperst.

Bitcoin ontginnen is niet illegaal in Venezuela, maar wie de politie niet omkoopt belandt in de gevangenis voor “misbruik van elektriciteit” en “het veroorzaken van elektriciteitspannes”.

Alle voordelen die bitcoingebruikers ervaren in Venezuela lijdt tot een stijging in haar populariteit. De Venezolaanse bitcoinbeurs SurBitcoin, zag haar handelsvolumes verdrievoudigen in de laatste 12 maanden!

De volumes konden nog veel groter zijn, maar de beurs weigert rijke klanten die grote sommen geld willen omzetten in bitcoin om geen problemen te krijgen met de overheid.

Die overheid tolereert voorlopig de beurs, omdat een groot deel van de gebruikers overheidsambtenaren zijn. De politie gebruikt zelfs geconfisqueerde computers om zelf bitcoin te ontginnen!

Bitcoin toont zich in Venezuela nogmaals de ideale bescherming tegen financiële repressie. Aangezien die repressie enkel toeneemt in de hele wereld, ziet de toekomst van de virtuele munt er erg rooskleurig uit. Of het nu gaat om handelsbeperkingen, het uit circulatie nemen van bankbiljetten, het beperken van cashbetalingen, problemen bij banken… bitcoin vaart wel, waar traditionele munten falen.

Bron: Reason
Foto: Ricardo Patiño