Is NAFTA dood?

Donald Trump heeft meermaals gezegd dat hij tal van vrijhandelsakkoorden wil opblazen, of op zijn minst wil heronderhandelen.

Het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten (TTiP) gaat in de koelkast. Ook de relatie tussen de VS en Mexico zit, door de verkiezing van Trump, onder het vriespunt.

Dat laatste heeft potentieel dan weer gevolgen voor het NAFTA-verdrag. NAFTA is de vrijhandelszone tussen de ‘Noordelijke Amerikaanse landen’: Canada, Verenigde Staten en Mexico.

De Mexicaanse Minister van Financiën laat ondertussen weten dat het opzeggen van het verdrag zware gevolgen zal hebben, zowel voor Mexico als voor de VS.

Trump stelde eerder dat hij NAFTA wil heronderhandelen. De Verenigde Staten moeten betere voorwaarden bekomen dan in 1994, toen het verdrag in werking trad.

Als de VS geen betere deal uit de brand kunnen slepen, dan wil de nieuwe Amerikaanse President het verdrag in zijn geheel naar de prullenbak verwijzen.

Wat zit Trump dwars aan het huidige akkoord, wat hij eerder al noemde “het slechtste handelsverdraag ooit gemaakt”?

Alles draait rond economisch protectionisme. Amerikaanse autoconstructeurs verhuisden hun bedrijven naar Mexico om daar goedkoop wagens te vervaardigen. Dit had jobverlies in de VS tot gevolg.

Trump wil daarom (Amerikaanse) bedrijven die vanuit Mexico goederen naar de VS willen importeren, zwaar belasten. De Republikein denkt aan een tarief tot wel 35 procent.

Dit zou zware gevolgen hebben voor Ford en General Motors, die hun fabrieken in Mexico hebben, maar tegelijk teren op de Amerikaanse afzetmarkt.

Door het neerhalen van wederzijdse handelsbarrières, heeft vooral de export vanuit de VS naar Mexico gezegevierd.

Vergeleken met 1993 steeg de export in 2015 naar Mexico met 470%. Exporteurs en importeurs zullen in de VS tijdens de onderhandelingen lijnrecht tegenover elkander staan.

Bron: Financial Times, Money CNN