Credit Suisse optimistisch voor groeilanden

Het jaar zit er bijna op, analisten en experts kijken uiteraard al naar wat de financiële markten zullen doen in 2017. De Zwitserse financiële instelling Credit Suisse heeft zijn outlook voor volgend jaar al voor een deel opgemaakt, meer bepaald hun verwachtingen voor de opkomende markten, en die zijn naar hun mening overwegend positief.

Credit Suisse ziet het in 2017 duidelijk zitten voor de opkomende markten, dat is in het kort de conclusie van hun outlook. In deze groeilanden zijn er signalen van politieke stabiliteit en een aantrekkende economische groei, daarenboven zijn er overheden van enkele groeilanden bezig met grondige hervormingen om de economie te helpen herstellen.

Volgens Nannette Hechler Fayd’herbe, hoofdstrateeg bij Credit Suisse, zijn de opkomende markten veel veerkrachtiger geworden voor internationale ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld de verkiezing van de Amerikaanse president Trump en de politieke onzekerheden in Europa.

Er werd gedacht dat deze invloeden een negatief zouden hebben om de opkomende markten, maar daar is voorlopig weinig van te merken. Het herstel van de grondstofprijzen en de aantrekkende wereldeconomie zorgen ervoor dat deze landen tegen een stootje kunnen.

Nu is het wel zo dat het protectionisme van Trump waarschijnlijk een negatief effect zal hebben op het economische herstel van de groeilanden, maar toch zijn ze er bij Credit Suisse van overtuigd dat we in deze categorie rendementen van 8% zullen halen.

De twee dichtbevolkte landen, China en India, zijn nog altijd volop aan het groeien, twee keer zo hard als de wereldeconomie zelfs. India haalt groeicijfers van ongeveer 7 procent terwijl de economische transitie van een maakindustrie naar een diensteneconomie in China steeds verder aan het uitbreiden is.

Bij Credit Suisse zien ze nog veel potentieel voor een stijging van de aandelen uit opkomende markten omwille van de valuta die nog steeds goedkoop is ten opzichte van andere wisselkoersen. Ook in 2017 zullen deze verhouding aantrekkelijk blijven wat alleen maar ten goede kan komen voor de groeilanden.

Hoewel de analisten verwachten dat 2017 uitdagend zal blijven, verwachten ze dat de groei van de wereldeconomie zal blijven aantrekken van 3,1 procent in 2016 naar 3,4 procent in 2017.

Bronnen: Finanzen, CNBC

Foto: Wikimedia