Plannen lagere belasting bedrijven op de lange baan

De Belgische plannen rond een verlaging van de vennootschapsbelasting lijken op de lange baan te worden geschoven. In regeringskringen is te horen dat het waarschijnlijk maar pas voor 2018 zal zijn, aldus De Tijd. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt, van de voorstellende partij N-VA, wijst er echter op dat hun plannen concreet en volledig zijn. 

“Wij zijn klaar met alles. De timing is in handen van de premier”, klinkt het op het kabinet van minister Van Overtveldt. Het plan van de N-VA minister bestaat uit een verlaging van de vennootschapsbelasting van 33,99 procent naar 20 tot 25 procent. Dit is nodig om de concurrentiekracht van onze bedrijven te waarborgen. Bovendien is er internationaal een ware golf aan belastingverlagingen voor bedrijven aan de gang. Als we niets doen raken we hopeloos achterop. N-VA herhaalde al meermaals volledig afgewerkte plannen klaar te hebben. Vanaf 2017 zou men al van start willen gaan met een eerste verlaging tot 31 procent. De volledige uitrol zou tegen het einde van de legislatuur moeten in orde zijn. Verschillende aftrekposten verdwijnen.

De krant De Tijd meldde vrijdag echter uit regeringsbron te hebben vernomen dat die timing waarschijnlijk niet haalbaar is. Er zou nog te veel onenigheid zijn. De belastingverlaging voor bedrijven reeds in 2017 laten ingaan zal niet lukken.

Het voorstel van de N-VA stuitte al op weerstand van CD&V aangezien deze daar ook een meerwaardebelasting wil aan koppelen. Daarmee zijn coalitiepartners N-VA en Open VLD dan weer helemaal niet opgezet. Bij de laatste begrotingsgesprekken werd beslist al deze zure appels nog even niet door te bijten.

De premier heeft die heikele punten naar zich toegetrokken en zou momenteel een rapport afwachten van verschillende experts (Nationale Bank, het Planbureau en de Hoge Raad voor Financiën). Aan de hand van die bevindingen kan er dan verder worden gepraat binnen de regering.

“Het debat over het rapport is iets voor het eerste kwartaal van 2017”, stond in De Tijd te lezen verwijzend naar een regeringsbron. De effectieve implementatie van de maatregelen zou dus maar voor 2018 zijn… Het snel nog doorvoeren in 2017 zou tot een mislukking kunnen leiden.

De druk om investeringen aan te moedigen en bedrijven een duwtje in de rug te geven wordt echter groot!

Bron: De Tijd

Foto: Belga