Jobrapport herbevestigt verwachte renteverhoging

Er werden in november 178 000 nieuwe banen gecreëerd in de Verenigde Staten, bleek uit het maandelijkse jobrapport. Dat is in lijn met de verwachtingen. Een renteverhoging deze maand wordt daarmee nog eens extra bevestigd.

De gemiddelde verwachting van economen was volgens Dow Jones Newswires een groei van 180 000 nieuwe jobs.

Verder werd er gerekend op een stabiele werkloosheidsgraad van 4,9 procent. Deze was echter gedaald tot 4,6 procent. Goed nieuws!

De arbeidsparticipatie kwam in november uit op 62,7 procent en het gemiddelde uurloon steeg met enkele centjes tot 25,89 dollar. Tegenover een jaar geleden is het uurloon 2,5 procent gestegen.

De werkgelegenheid bevorderen is één van de belangrijkste taken van de Federal Reserve, net als de inflatie bewaken met als doelstelling een jaarlijkse stijging van de consumentenprijzen van 2 procent (gemiddeld). Het laatste inflatiecijfer van oktober bedroeg 1,64 procent.

Op 14 december maakt de Federal Reserve haar volgende rentebesluit bekend. De algemene verwachting is een renteverhoging. Deze ‘Federal funds rate’ is nu vastgesteld op 0,25 tot 0,50 procent en werd daarbij al éénmaal verhoogd sinds de financiële crisis, namelijk een jaar geleden in december 2015.

Verwacht wordt nu dat de volgende verhogingen wat sneller op elkaar zullen volgen, al benadrukte voorzitter Janet Yellen  al meermaals geleidelijk te werk te gaan.

Te bruuske bewegingen vanuit de Amerikaanse centrale bank zouden voor te hoge hoge volatiliteit en schokgolven in het mondiale economische systeem kunnen zorgen.

Bovendien zal een hogere Amerikaanse rente zorgen voor een duurdere dollar. (Sinds de verkiezing van Donald Trump als Amerikaans president is die trouwens reeds de hoogte in geschoten. Het Republikeinse beleid zou immers in de ogen van beleggers wel eens voor verhoogde groei en inflatie kunnen zorgen en dus ook nood aan renteverhogingen.) Die duurdere dollar zorgt voor problemen in de groeilanden. Zij zullen hun schulden, die vaak in dollar zijn, zien groeien (met daarbovenop een hogere rente om zich te financieren). Verder zijn landen die afhankelijk zijn van grondstoffen de dupe aangezien een duurdere dollar dalende grondstoffenprijzen betekent. De grondstoffen worden immers in dollar verhandeld.

Bronnen: ABM Financial news, Beursduivel, Federal Reserve, Dow Jones Newswires

Foto: Win MC Namee/Getty