D-day voor Italië en Europa

Zondag stemmen de Italianen in een volksraadpleging voor of tegen de hervorming van de grondwet die de Italiaanse premier Matteo Renzi wilt doorvoeren. Analisten bestempelen deze dag als de meest belangrijke politieke gebeurtenis van 2016. U hoort het goed… zelfs belangrijker dan de Brexit en de migratiecrisis.

De campagne van de Italiaanse premier Matteo Renzi moet zijn landgenoten overhalen om ‘ja’ te stemmen op het referendum dat op zondag wordt gehouden. Bij een meerderheid van de stemmen, kan Renzi ervoor zorgen dat het land gemakkelijker kan worden bestuurd door meer vrijheid te geven aan het parlement.

De Senaat zal dan minder macht hebben om wetten te keuren waardoor het parlement sneller en gemakkelijker tot een besluit kan komen. Wetten kunnen dan goed- of afgekeurd worden zonder dat er teveel tijd en getouwtrek aan te pas komt.

De uitslag van het referendum bepaalt niet alleen of de grondwet hervormd zal worden, ook Renzi zijn politieke carrière staat op het spel. Bij een ‘neen’ stapt hij op als premier en geeft hij de scepter door aan zijn opvolger.

Er wordt uiteraard ook een campagne gevoerd tegen Matteo Renzi, de Vijf-Sterren-Beweging roept de mensen op om niet mee te gaan in het verhaal van Renzi en om resoluut tegen de hervorming te stemmen omdat het klassieke kiessysteem dan ook zal vervallen.

Volksvertegenwoordigers zullen niet meer kunnen worden verkozen door het volk, maar partijen zelf kiezen dan bureaucraten die de postjes zullen invullen. Een systeem dat minder democratisch is maar wel goedkoper volgens Renzi, omdat er dan minder mensen zetelen waardoor er veel bespaard kan worden.

De peilingen wijzen er echter op dat het ‘neen-kamp’ zal winnen en de hervormingen dus niet goedgekeurd zullen worden. Maar Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg Bank, benadrukt ook dat er nog veel Italianen zijn die nog niet beslist hebben voor wat ze zullen stemmen, zij kunnen uiteindelijk toch nog naar het ‘ja-kamp’ gaan waardoor Renzi alsnog een kans heeft om te winnen.

Eén ding is duidelijk, eind zondag zullen we meer duidelijkheid krijgen over de toestand in Italië en dus ook hoe het Europese politieke landschap er zou kunnen gaan uitzien in de nabije toekomst.

Bronnen: CNBC

Foto: European Parliament – Flickr