Economische sancties doen Russische KMO-cultuur ontluiken: slecht nieuws voor Europese bedrijven

Gisteren kon je bij hier bij beurs.com lezen hoe de Russische visserij openbloeit en een positief effect heeft op de bescherming van de biodiversiteit.

Maar niet alleen in het Noorden van Rusland vinden steeds meer arbeid en kapitaal hun weg naar de visserij. Ook langs de Zwarte Zee, inclusief de Krim, boomt de kustvisserij.

Oesters zijn een gegeerde lekkernij op de Krim. Die traditie gaat al terug op het einde van de 19e Eeuw, toen de Russische tsaar een deel van zijn wintervakanties doorbracht aan de Franse Côte d’Azur, terwijl de Krim een soortgelijk klimaat kende. Dit gaf de tsaar het idee om de Azuurkust “na te bouwen” langs de Krim. Op die manier ontstonden mondaine badplaatsen als Jalta, Feodosia, Alushta, en Eupatoria.

Met de mondaine badplaatsen waaide ook de mondaine cultuur over, waaronder de champagne en de oesters. In de Krim wordt al sinds begin 20e Eeuw een champenoise (een champagne die volgens de traditionele manier wordt gemaakt, maar buiten de Champagne-streek) gemaakt én oesters geteeld.

Daardoor zijn de historische en economische banden tussen de Krim en Frankrijk erg sterk geweest. Sinds de eeuwwisseling wordt er opnieuw voorzichtig geïnvesteerd in de wijnbouw op de Krim, voornamelijk door Franse en Italiaanse wijnbouwers. Zelfs tijden de sancties, tot groot ongenoegen van Brussel. Die historie kon u de afgelopen maanden bij beurs.com nauwgezet volgen.

Eén van de tegensancties die Poetin afkondigde tegen Europa was een sanctie op de invoer van Franse oesters. Toch kon je de afgelopen 2 jaar probleemloos Franse oesters bestellen in Russische restaurants. Waarom?

Eenvoudig: in de Krim worden Franse oesters geteeld. De Russische overheid heeft oesterboeren in de Krim toestemming gegeven om oesterlarven uit Frankrijk te importeren en te kweken langs de kust van de Zwarte Zee.

Gevolg: wanneer de sancties een einde zouden nemen bestaat de kans dat het marktaandeel van de authentieke Franse oester volledig is ingepalmd door de Krims-Franse oester, die dezelfde kwaliteit heeft, maar goedkoper wordt geteeld en kortere afstanden moet afleggen naar de Russische consument.

Met andere woorden: nog een pijnlijke indicatie dat de economische sancties een historische vergissing zijn, waarvan de kosten voor de Europese economieën niet te overzien zullen zijn.

Bron: RBTH

Foto: Malcolm Murdoch