ECB en QE terug in the picture

Nu donderdag zal Mario Draghi, voorzitter van het ECB, meer informatie geven over het huidige monetaire beleid dat de Europese economie ondersteunt. Analisten speculeren of het opkoopprogramma zal worden gehandhaafd of uitgebreid nu er politieke spanningen in de lucht hangen.

December is een belangrijke maand voor de centrale banken, zowel in Europa als in de Verenigde Staten van Amerika staat er wat te gebeuren. Nu donderdag is de Europese Centrale Bank aan zet, volgende week 14 december is het de beurt aan de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve.

Van die laatste zijn analisten vrijwel zeker dat er een aanpassing komt in het rentebeleid, de kans op een renteverhoging is namelijk bijzonder groot, zeker na de positieve macro economische cijfers die de V.S.A. kan neerleggen van de afgelopen maanden.

Wat de Europese Centrale Bank betreft, zijn er nog wat twijfels of er iets zal veranderen aan het monetaire beleid. Het gaat dan vooral over het opkoopprogramma dat in maart 2017 zal stoppen. Analisten vermoeden dat het programma toch zal worden uitgebreid door een verlenging van het programma eventueel gecombineerd met het verhogen van het maandelijkse bedrag.

Mario Draghi heeft eigenlijk geen keuze, het stopzetten van een deel van het soepele monetaire beleid door het opkoopprogramma in maart abrupt te eindigen, zal een negatief effect hebben op de Europese economie. Er zal dus voor een ‘fade-out’ moeten worden gezorgd die de transitie naar een strakker beleid draaglijker maakt wanneer dat nodig is.

De resultaten beginnen steeds positiever te worden, dat indiceert dat het beleid zijn vruchten aan het afwerpen is. De werkloosheid is aan het dalen, de economie trekt opnieuw aan en de inflatie kruipt gestaag naar het inflatiedoel van 2 procent. De voortzetting van het opkoopprogramma kan dus volledig gerechtvaardigd worden.

Nu donderdag zullen we meer duidelijkheid krijgen over het plan van de Europese Centrale Bank. Vermoedelijk zullen we een uitbreiding van de QE zien, analisten zijn vooral geïnteresseerd in hoe de ECB het opkoopprogramma in de toekomst zal afbouwen.

Bronnen: Beursduivel, IG

Foto: ECB – Flickr