OPEC vreest daadwerkelijke uitvoering akkoord

De olieprijzen maakten de afgelopen week een sterke klim waar, dit na de beslissing van de OPEC om de productie opnieuw te beperken. Tegelijkertijd waarschuwt de OPEC ondertussen dat het al dan niet handhaven van deze hogere prijs moeilijk kan worden door de valsheid van diverse leden.

De prijsstijging die de internationale olieprijzen de afgelopen week lieten noteren komt voor uit het eerste akkoord van de OPEC in bijna 8 jaar omtrent het stabiliseren van de olieproductie. Dit akkoord is niet enkel van tel voor de OPEC landen maar ook olieproducent Rusland doet deze keer mee.

Tezelfdertijd waarschuwt de minister van olie van het grootste OPEC land, Saoedi-Arabië, reeds ervoor dat men niet overdreven optimistisch mag zijn. Ali al-Naimi drukt het als volgt uit: “The only tool they have is to constrain production. The unfortunate part is we tend to cheat”.

“The only tool they have is to constrain production. The unfortunate part is we tend to cheat”. (Ali al-Naimi, minister van olie, Saoedi-Arabië)

Een nogal opvallende uitspraak slechts enkele dagen na het bereiken van een jarenlang onderhandeld akkoord. De olieproductie zal volgens plan moeten dalen met circa 1,2 miljoen vaten/dag voor het OPEC kartel en 0,6 miljoen vaten door de overige olieproducenten. Al-Naimi liet tevens weten dat er in eerste instantie geen beperking noodzakelijk zou geweest zijn als iedereen zich aan de maximale hoeveelheid zou houden.

Helaas is de realiteit een stuk minder rooskleurig waarbij vooral naar Rusland gekeken wordt dat in het verleden zich niet veel aantrok van eerdere afspraken. De kans dat Rusland de productie zal beperken is hoogst twijfelachtig wat ook erkend wordt door andere OPEC-leden.

Desondanks deze twijfel blijft het opportuun voor de OPEC om de productie te verlagen en de prijs zodoende te doen stijgen. De bijkomende inkomsten zijn uiterst welkom voor diverse, zo niet alle OPEC leden. Als hiermee bijvoorbeeld Rusland of Noorwegen mee geniet van de voordelen is dit een jammerlijke zaak maar geen punt waarop de OPEC –landen zullen afhaken.

Tezelfdertijd waarschuwt Saoedi-Arabië dat het nog steeds een verdere productieverhoging kan doorvoeren indien noodzakelijk. Met behulp van geavanceerde technieken kan deze nog verder verhoogd worden, dit voor aardolie als aardgas.

Aan de andere kant is een te hoge olieprijs eveneens een gevaar. Dit doordat de milieuvriendelijke alternatieven hierdoor nog competitiever worden net op een moment dat de concurrentie meer en meer speelt. Een te hoge prijs zou dit alles nog sneller doen doorslaan waardoor de OPEC in de eigen voeten zou schieten.

 Bronnen:

http://www.bloomberg.com