Trump slaagt erin China uit te dagen nog voor zijn officiële benoeming

China liet dit weekend officieel zijn ongenoegen weten nadat Trump als eerste Amerikaanse president na bijna 4 decennia contact legde met Taiwan. Taiwan wordt beschouwd als een afvallige provincie van China volgens de Chinese leiders.

Het lijkt erop dat Trump zijn eerste politiek gevoelige wapenfeit ten opzichte van China een feit is. Door het contact op te nemen met Taiwan voelt China zich aangevallen waardoor de komende relaties tussen China en de Verenigde Staten direct onder druk komen te staan.

Aan Chinese zijde wordt er officieel nog vrij rustig gereageerd gezien de omstandigheden waarbij het voornamelijk Taiwan aanvalt dat “een spelletje speelt”. Achter de schermen wordt er echter bevestigd dat dit mogelijks grote gevolgen kan hebben indien de Amerikaanse politiek de komende jaren op een dergelijke manier zal worden verder gezet.

Aangezien Trump voorlopig geen officiële president is van de Verenigde Staten zal dit voorlopig geen verdere consequenties krijgen. De sfeer tussen beide grootmachten is door dit wapenfeit echter een stuk koeler geworden. Met het oog op ook het invoeren van mogelijke handelsbeperkingen ten opzichte van China betekent dit echter dat Trump wel degelijk durft in te gaan tegen de Chinese overheid.

De problemen tussen Taiwan en China dateren al van decennia geleden waarbij vlak na de tweede wereldoorlog de toenmalige nationalistische regering werd verbannen door de Chinese communisten. Het land wordt tegenwoordig door een hoop landen niet als onafhankelijke staat erkent, mede door de zware diplomatieke en economische druk van China. Het land wordt bovendien militair bedreigd door China waarbij niet minder dan 1200 raketten opgesteld staan in de straat van Taiwan om het land binnen te vallen.

Op economisch vlak zijn de Verenigde Staten en China elkaars grootste handelspartners met een handel ter waarde van maar liefst 627 miljard USD. Deze handel op het spel zetten omwille van Taiwan heeft dan ook grote economische gevolgen. Voorlopig kan Trump nog geen officiële zaken uitvoeren waardoor de toekomst nog troebel is. Het valt echter te vrezen dat deze wel degelijk het tegenovergesteld van Obama lijkt te doen op geopolitiek vlak.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com