Economische groei V.S.A. versnelt

We krijgen steeds meer positief nieuws over de Amerikaanse economie naarmate het rentebesluit van de Federal Reserve nadert. Op 14 december beslist de Amerikaanse centrale bank of ze het rentebeleid aanpassen, de positieve macro-economische cijfers doen vermoeden dat Janet Yellen een renteverhoging zal doorvoeren vermits de Amerikaanse economie een versnelling hoger schakelt.

De maand december wordt gedomineerd door de centrale banken, zo was er donderdag 8 december een besluit van de Europese Centrale Bank en volgende week 14 december krijgen we het rentebesluit te horen van de Amerikaanse centrale bank.

Die laatste laat zich vooral leiden door de economische groei, werkgelegenheidscijfers en de inflatie. Volgens analisten en marktkenners zit het op alle vlakken goed, de economie trekt aan, het consumenten- en bedrijfsvertrouwen is hersteld en de werkgelegenheid nadert een volledige bezetting.

Jeremy Lawson, hoofdeconoom van Standard Life Investments, laat er geen twijfel over bestaan. De Amerikaanse economie wint aan momentum en dat zal in de nabije toekomst alleen maar toenemen. Het ideale moment voor Federal Reserve om de rente deze maand te verhogen.

Het is voornamelijk de consument die het herstel van de Amerikaanse economie stevig ondersteunt. Retail, autoverkopen en vastgoed doen het de laatste maanden zeer goed ondanks de stijgende consumentenprijzen door de hogere inflatie.

De sterke dollar maakt het voor de Amerikaanse export echter bijzonder lastig vermits het voor andere landen minder aantrekkelijk is geworden om te handelen in dollar met de Verenigde Staten van Amerika.

Een ander heikel punt zijn de industriële activiteiten, de stijgende olieprijzen maken het voor bedrijven namelijk duurder om goederen te produceren en transporteren. Volgens Lawson is er echter geen vuiltje aan de lucht en zullen deze zaken geen invloed hebben op het rentebesluit van de Fed.

Daarvoor zijn de ontwikkelingen niet zorgwekkend genoeg en verbleken de negatieve punten tegenover de positieve ontwikkelingen omtrent de werkgelegenheid, inflatie en aantrekkende economie.

Voor Janet Yellen is er nog niets beslist, zij heeft al laten weten dat ze pas een oordeel zal vellen op het moment van de bijeenkomst, om dan alle data nogmaals grondig te analyseren alvorens een beslissing te nemen.

Bronnen: Beursduivel, Analist

Foto: 123RF