Euro/USD pariteit binnen half jaar een feit?

Het huidige beleid van de Europese Centrale Bank zal de Euro doen dalen tot een pariteit met de USD aldus analisten. Verdere renteverhogingen in de Verenigde Staten zijn meer dan waarschijnlijk, iets waar de Euro voorlopig nog niet aan toe is.

De kans dat de Euro het komende half jaar zal dalen tot 1 USD is gestegen tot 44%, een sterke stijging ten opzichte van de vorige peilen (31%) die plaatsvond een dag voor de beslissing van de ECB. Na een korte maar krachtige stijging is de Euro ondertussen terug gedaald tot het laagste niveau sinds maart 2015. De Euro/USD-pariteit is geleden van december 2002.

Afgelopen donderdag maakte ECB-president Mario Draghi bekend dat het maandelijkse aankoopprogramma vanaf april 2017 zal dalen tot 60 miljard Euro/maandag, komende van de huidige 80 miljard Euro/maand. Daarnaast worden de eisen versoepeld welke zaken aangekocht kunnen worden.

Analisten verwachten dat de Euro verder zal dalen de komende maand ten opzichte van de USD. Dit onder meer door de zwakke groei, de lage inflatie en de hoge overheidsschuld. Daarnaast neemt de ECB grote risico’s door de schulden verder te laten aangroeien, een gegeven wat vroeg of laat terug zal komen de balansen.

Een gegeven op langere termijn is de instabiliteit van de Europese munt waarbij onder meer Italië, Griekenland maar ook Frankrijk en Spanje in slechte papieren zitten. Een Grexit is nog steeds niet uitgesloten aangezien de Griekse overheid er niet in slaagt de economie te herstructureren. De kans dat dit de komende jaren wel zal lukken is bijzonder laag, mede door de hoge schuldgraad.

In Italië heerst er naast een financiële crisis ook een politieke crisis waarbij verdere herstructureringen uiterst belangrijk zijn. Naast deze herstructureringen is er nog steeds het gevaar op het faillissement van diverse grote Italiaanse banken waarbij de ECB reeds aangekondigd heeft om eventuele kapitaalsverhogingen vanuit de Italiaanse staat af te keuren.

Ook Frankrijk kampt met diverse problemen waaronder een hoge overheidsschuld, aankomende verkiezingen die politieke instabiliteit kunnen creëren en een gebrek aan groei. In tegenstelling tot andere Europese landen is Frankrijk er na de financiële crisis in 2007-2008 niet in geslaagd aan te knopen met nieuwe groei. Bij het uitbreken van een nieuwe financiële crisis, een renteverhoging of een escalerende politieke instabiliteit zal Frankrijk een directe impact te verwerken krijgen. Een impact welke lang zal blijven nazinderen.

Bronnen:

http://www.bloomberg.com