UniCredit schrapt 14.000 banen. Heeft 14 miljard nodig aan vers geld.

De Italiaanse banken staan op omvallen. Dat is al sinds het uitbreken van de eurocrisis zo. Te vaak wordt de indruk gewekt dat de financiële sector in Italië pas is beginnen bibberen na het Renzi-referendum van een week geleden. Niets is minder waar.

Tot 40 procent van de Italiaanse uitstaanden schulden zullen moeten afgeschreven worden, wegens ‘rommelstatus’ en ‘toxisch’. Vooral in Zuid-Europa stellen zich grote problemen.

Problemen waren er, en zijn er, niet alleen bij de oudste bank van Italië – en bij uitbreiding de hele wereld – Montei Dei Paschi.

Ook UniCredit, de grootste Italiaanse bank, deelt in de klappen. UniCredit maakte dinsdag een omvangrijk saneringsplan bekend.

900 filialen zullen gesloten worden en tot 14.000 medewerkers verliezen hun baan. Een of de drie banen gaat zo verloren. Ook gaat de bank opzoek naar bijkomend 14 miljard euro aan vers kapitaal.

Geld dat nodig is om het hoofd boven water te houden in de komende maanden van politieke onzekerheid en instabiliteit.

Nu Italië een nieuwe regering moet vormen is het namelijk niet zeker of de Italiaanse overheid – gezien haar hoge schuldenlast – wel in de bres wil springen voor de noodlijdende bankensector.

De uitgifte van nieuwe aandelen moet gebeuren in het eerste kwartaal van 2017. Door het verse geld kan de balans opgeschoond worden, zo valt te horen bij de leiding van UniCredit.

De kapitaalratio van de bank moet aangroeien tot 12,5% (tegen 2019). Vandaag is dat nog 10,8%.

“Onze rendabiliteit zullen we op niveau houden door investeringen in Centraal- en Oost-Europa. Daar vallen nog grote winsten te boeken”, aldus de directie van UniCredit aan Reuters.com.

Na bekendmaking van het omvangrijke plan stegen de koersen van het UniCredit-aandeel met meer dan 10 procent. Een crisis lijkt weer eventjes afgewend…