De goudvoorraad van België. De rol van Jacques Van Ypersele

Jacques van Ypersele de Strihou was kabinetschef van zowel premier Wilfried Martens en koning Boudewijn en koning Albert. Hij is een van de machtige mensen die in België aan de touwtjes heeft getrokken, jaren aan een stuk.

Zijn dochter, Nathalie van Ypersele, zwaaide trouwens bij het Franstalige Trends-Tendances nog enkele jaren de plak, als Belgicistisch poppetje bij Roularta-uitgevers.

In een interview met de Nationale Bank van België stelt Jacques van Ypersele dat hij in de jaren zeventig en tachtig overwoog om de Belgische goudvoorraad te verkopen, om zodoende geld te hebben om de begroting op orde te krijgen.

De discussiepaper van de NBB geeft een mooie inkijk in hoe mensen als Ypersele- de Strihou met de welvaart van België hebben gegokt.

Volgens De Nationale Bank bezit België vandaag nog 227 ton goud, goed voor een marktwaarde van 7,9 miljard euro, aldus De Tijd.

In 1965 bezat de Belgische Nationale Bank nog meer dan 1.300 ton goud. Hoe kan het dat de goudvoorraad met meer dan 80% daalde in een halve eeuw tijd?

België verkocht zijn goud vooral tussen 1978 en 1999, zo meldt Slim Beleggen. Gezien die tijdspanne stoten we dus toch opnieuw op figuren als van Ypersele die het toen voor het zeggen hadden in België, achter de schermen.

“Mijn vrees was dat we ons goud voor eens en altijd zouden bevriezen en dat het nut ervan voor ons niet groot zou zijn (…) we hadden een grote overheidsschuld die we moesten verminderen. Het was nutteloos te veel goud te behouden“, aldus van Ypersele in de nieuwe working paper van de NBB (December 2016).

Waar de goudvoorraad aanvankelijk moest slinken, om de begroting op orde te krijgen, werd later in de jaren 80-90 een ander argument bovengehaald. België had in verhouding tot andere eurolanden namelijk ‘te veel’ goud.

De Nationale Bank startte vooral in 1989, kort na het aantreden van Fons Verplaetse als gouverneur van de NBB, met grote goudverkopen.

“Voor de creatie van de euro moesten alle landen een gelijkaardig niveau van hun goudvoorraad hebben.”

We lezen hierover in Europese documenten: “The sales in question took place in the context of a more balanced composition of the reserves of NBB with regard to its integration into the European System of Central Banks, although it was not the result of a legal obligation.”

Of die 227 ton goud nog effectief in Belgisch bezit is anno 2016, daar hebben we het raden naar. Officieel ligt de voorraad in Engeland opgeslagen.

Het wordt tijd dat België net als Duitsland en Zwitserland zijn goud terughaalt naar eigen land.

 

Gouden munten toevoegen aan je portefeuille?

Goud999 heeft een mooie collectie gouden munten beschikbaar.

Je hebt de keuze tussen Krugerrands, Panda's (tip!), Maple Leafs, ... en dit tegen behoorlijk scherpe prijzen. Meer info hier.